Při výběru pánví je potřeba vycházet především z toho, na přípravu kterých jídel je budete používat. Důležitý je i typ ohřevu a velikost. Při pořizování nové pánve se skutečně nevyplatí šetřit, protože opravdu kvalitní pánev velmi dobře rozvádí teplo po celém povrchu, nedeformuje se, jídla se v ní nepřipalují a také s ní ušetříte finance za drahé energie. Většina pánví se může použít na všech základních druzích ohřevu – plynu, elektřině i sklokeramice, pokud ale máte indukční desku, je potřeba si použitelnost pánve na ni ověřit.
Teflonové pánve
Pánve s teflonovým povrchem patří k nejvíce oblíbeným. Pokud mají dno i stěny z kvalitní oceli, velmi rychle se rozehřejí a při tepelných úpravách stačí vzhledem k nepřilnavému povrchu skutečně jen minimální množství tuku nebo oleje. Při používání se nedoporučuje používat kovové kuchyňské vybavení, které mohou teflonový povrch poškodit. Ideální jsou kuchyňské potřeby ze silikonu nebo jiných tepelně odolných plastů. Teflonový povrch se velmi snadno udržuje – pánev stačí umýt horkou vodou a houbičkou. Výrobci nedoporučují umývání v myčce nádobí.
Keramické pánve
Pánve s keramickým povrchem se vyrábí v různých tvarech i barvách a jsou cenově dostupné. Kvalitní keramické pánve velmi dobře rozvádí teplo po celém povrchu a při tepelných úpravách potravin se používá minimální množství tuků nebo olejů. Keramický povrch je velmi odolný a tak je možné používat různé kuchyňské vybavení, keramická pánev se také snadno umyje v myčce nádobí
Nerezové pánve
Nerezová pánev je kuchyňská klasika. Velmi často je s hrnci součástí různých sad nádobí, koupit se dá ale samozřejmě i samostatně. Nerezové pánve jsou sice dražší, ovšem téměř nezničitelné a doba jejich spokojeného používání je téměř neomezená. Nerezový povrch není nepřilnavý a tak je potřeba vybrat pánev, která má skutečně silné dno. Údržba je také velmi snadná – pánve z nerezu je možné mýt v myčce na nádobí.
Litinové pánve
Pánve z litiny byly kdysi v každé domácnosti a v současnosti jejich obliba opět vzrůstá. Litinová pánev je sice poměrně těžká, zároveň ale dokonale rozvádí a udržuje teplo po celém povrchu a potraviny se při tepelné přípravě upravují rovnoměrně. Litinové pánve jsou také velmi odolné proti poškození povrchu a mohou se mýt v myčce nádobí.
Měděné pánve
Měděná pánev i ostatní nádobí z mědi patří do kategorie dražšího vybavení kuchyně, při správné údržbě má ale téměř neomezenou dobu používání. Měděné nádobí výrazně šetří energie, protože se velmi rychle i rovnoměrně zahřívá a doba tepelné úpravy se tak snižuje. Měděné pánve i hrnce je možné používat na všech typech ohřevu a jsou díky efektnímu vzhledu vhodné i k servírování.
Wok pánve
Wok pánev je hlubší než běžné pánve a směrem nahoru se kónicky rozšiřuje. Používá se především na přípravu jídel asijské kuchyně, je v ní ale množné i smažit, péct, dusit a vařit. Kvalitní wok pánev velmi dobře rozvádí teplo a díky speciálnímu tvaru se v ní potraviny připravují rychle a rovnoměrně. Wok pánve se vyrábí z nerezu, oceli s keramickým povrchem nebo litého hliníku s povrchem teflonovým, často jsou k dostání i s poklicí. Mohou se mýt v myčce nádobí.
Lívanečník
Lívanečníky se mohou použít nejen na přípravu oblíbených lívanců, ale i na bramboráky, bramborové a různé zeleninové placky nebo tzv. volská oka. Pánve na lívance se vyrábí v různých provedeních s rozdílným množstvím kulatých „forem“, nejčastěji s teflonovým povrchem. U kvalitních pánví se silným dnem se používá jen minimální množství tuků nebo olejů. Pánev na lívance s teflonem výrobci nedoporučují mýt v myčce nádobí.
Pánev na palačinky
Palačinková pánev je nižší a používá se hlavně na palačinky a omelety. Nejlepší jsou s kvalitním teflonovým povrchem, kdy je na přípravu jídel potřeba jen minimální množství oleje. Teflonu nesvědčí umývání v myčce nádobí, palačinkové pánve se ale snadno umyjí i jen pod horkou vodou.
Tlakové pánve
Tlaková pánev funguje na stejném principu, jako tlakový hrnec. Různé ingredience v tlakové pánvi připravíme mnohem rychleji, maso bude měkké a šťavnaté. Tlakové pánve se vyrábí především z nerezu, mají mnoho bezpečnostních prvků a velmi často se prodávají za výhodné ceny v sadě s tlakovým hrncem. Tlakovou pánev je samozřejmě možné používat jako běžnou nerezovou pánev, může se umývat v myčce nádobí.
Pánev na paellu
Pánve na paellu – tradiční španělské jídlo z rýže, zeleniny a mořských plodů – jsou mírně podobné wok pánvím, mají ale nižší tvar a dvě protilehlá držadla pro snadnější manipulaci. Vyrábí se v různých velikostech především z nerezu a používají se nejen na přípravu jídla, ale i k jeho servírování.
Při koupi pánve nešetřete! Pokud si vyberete pánev z kvalitních materiálů a silným dnem, bude vám sloužit mnoho let. Jídla, která připravíte v pánvi s perfektním a rychlým rozložením tepla budou chutná a navíc ušetříte finance za drahé energie. Kvalitní pánev se skutečně vyplatí!