Roční období

Nejlepší cukroví na Vánoce

Publikováno: 12.12.2016
Každá rodina má své osvědčené recepty na cukroví, které peče už po několik generací a všem chutná. Někdy se ale může stát, že recept někam založíte nebo se třeba rozhodnete pro změnu. V takových případech jistě pátráte po cukroví, které je zároveň jednoduché, rychlé a chutné… Právě takové jsou naše recepty na nejlepší klasické české vánoční cukroví.

Je skvělé objevovat nové druhy cukroví, v současné době vzniká velké množství nejrůznějších variací, ale co si budeme namlouvat, to tradiční cukroví typu vanilkových rohlíčků, perníčků a pracen si jen málokdo dokáže odpustit. Recepty na ně sice nejspíš potkáváte na každém kroku, my vám ale chceme nabídnout cukroví, které se nám osvědčilo a které na Vánoce rádi pečeme. Tak ho zkuste také a přineste si domů tu pravou vánoční atmosféru. Když si k tomu navíc pustíte koledy a poprosíte o pomoc své ratolesti, partnera/partnerku nebo třeba maminku, užijete si vánoční pečení ještě o trochu víc.

Linecké cukroví -  vánoční klasika


  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky

Mouku prosejeme a s máslem, cukrem a žloutky vytvoříme hladké těsto, které necháme nejlépe přes noc odležet. Těsto na vále rozválíme na plát silný asi 2 mm, vykrajujeme požadované tvary a přemisťujeme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175°C po dobu 5 až 6 minut, necháme vychladnout. Pak je mažeme marmeládou, slepujeme vždy dva kousky k sobě a pocukrujeme.

Perníčky, které jsou ihned měkké

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 2 až 3 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 1 kávová lžička koření do perníku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1/8 sáčku koření do perníku

Ze všech surovin vytvoříme hladké těsto, které zabalíme do potravinové folie a necháme přes noc odležet. Pak ho vyválíme na plát silný asi 6 mm, vykrájíme tvary a na plechu s pečicím papírem pečeme v troubě na 180°C zhruba 8 minut. Po vychladnutí je můžeme nazdobit bílkovou polevou. Perníčky upečené podle tohoto receptu jsou měkké hned po upečení, dají se tedy připravit na poslední chvíli.

Pracny jako od babičky

  • 280 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 180 g tuku
  • 2 polévkové lžíce holandského kakaa

Mouku, kakao i cukr prosejeme, přidáme ztužený tuk a vytvoříme těsto. Do formiček vtlačujeme těsto a pečeme při 180°C, upečené pracny jsou uprostřed jakoby gumové. Pracny necháme trochu vystydnout a pak je z formiček vyklepneme a posypeme vanilkovým cukrem.

Lenka Ambrožová


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty