Kdo umí sbírat houby, ten z nich prý také umí v kuchyni i uvařit chutná jídla. Houby se dnes ale dají i koupit, a tak je nutné znát alespoň základní zásady jejich přípravy a zpracování.
Houby nasbírané v přírodě je potřeba ihned očistit od zbytků hlíny a rostlin. Ideální je jemný kuchyňský kartáček. Pokud se oplachují pod studenou tekoucí vodou, musí se pak ihned osušit papírovou utěrkou.
Pěstované nebo kupované houby už většinou bývají očištěné, a tak je stačí jen otřít navlhčenou kuchyňskou utěrkou.
Při čištění ihned odebereme a vyhodíme houby, na kterých jsou známky plísní, a červivé, případně i ty, u kterých si nejme jistí, zda jsou jedlé.
Krájení hub není nic složitého. V případě jejich využití na přípravu oblíbené smaženice nebo houbových omáček se očištěné rozkrájí na menší kousky - nožičky se v tomto případě krájí příčně. Pro sušení se hlavičky i nožičky krájí podélně na tenké plátky.
Pro nakládánído nálevů a zavařování se vybírají malé tvrdé houby, hlavičky se často ani neoddělují od nožiček.
Z žampionů se používají především hlavičky, větší se pro kuchyňské zpracování krájí příčně na plátky.