Příprava hub

Publikováno: 30.09.2013
Houby jsou především sezónním zpestřením jídelníčku, protože převážná většina druhů roste jen v určitém ročním období, kdy se také sbírají. Čerstvé jsou samozřejmě nejlepší, mimo sezónu se musíme spokojit se sušenými, nakládanými nebo sušenými, čerstvé jsou jen  pěstované žampiony.

Kdo umí sbírat houby, ten z nich prý také umí v kuchyni i uvařit chutná jídla. Houby se dnes ale dají i koupit, a tak je nutné znát alespoň základní zásady jejich přípravy a zpracování.

Houby nasbírané v přírodě je potřeba ihned očistit od zbytků hlíny a rostlin. Ideální je jemný kuchyňský kartáček. Pokud se oplachují pod studenou tekoucí vodou, musí se pak ihned osušit papírovou utěrkou.

Pěstované nebo kupované houby už většinou bývají očištěné, a tak je stačí jen otřít navlhčenou kuchyňskou utěrkou.

Při čištění ihned odebereme a vyhodíme houby, na kterých jsou známky plísní, a červivé, případně i ty, u kterých si nejme jistí, zda jsou jedlé.

Krájení hub není nic složitého.  V případě jejich využití na přípravu oblíbené smaženice nebo houbových omáček se očištěné rozkrájí na menší kousky - nožičky se v tomto případě krájí příčně. Pro sušení se hlavičky i nožičky krájí podélně na tenké plátky.

Pro nakládánído nálevů a zavařování se vybírají malé tvrdé houby, hlavičky se často ani neoddělují od nožiček.

Z žampionů se používají především hlavičky, větší se pro kuchyňské zpracování krájí příčně na plátky.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty