Králík plněný játry I
Suroviny
- 100 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Kečup
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Cibule
- 1 ks Králičí maso
- 1 ks Sůl
- 1 ks Sůl
- 3 ks Žampiony čerstvé
- 1 ks Játra králičí
- 1 stroužek Česnek
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 406 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 21 g
- Sodík 129409 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 112.5 mg
- Draslík 1060.2 mg
- Vláknina 3112.2 mg
- Vitamín A 3112.2 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava náplně :
-
2
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme omyté neloupané na nudličky nakrájené žampióny a stejně nakrájená králičí játra. Osolíme, zalijeme vínem, přimícháme kečup a dusíme tak dlouho, až šťáva zhoustne tak, aby náplň z masa nevytékala.
-
4
Odblaníme hřbet z kýty z králíka. Hřbet rozdělíme na porce a prořízneme do nich otvory. Vykostíme kýty a rozřízneme na pláty. Maso osolíme.
-
5
Do hřbetních porcích vložíme část náplně a uzavřeme párátky nebo jehlicí.
-
6
Pláty z kýty potřeme druhou částí náplně, sbalíme a převážeme nití, aby náplň nevytékala.
-
7
Na rozehřátém tuku připravené porce masa opečeme, poklademe tenkými plátky slaniny a za častého podlévání vínem a přelévání vypečenou šťávou pečeme do měkka. Šťávu zahustíme moučným máslem (lžičku másla smícháme se lžičkou mouky a po malých kouscích vhazujeme do šťávy) a ještě krátce povaříme.
-
8
Jako přílohy podáváme dušenou zeleninu a saláty, jemné noky, vařené brambory sypané petrželovou natí.