Zajímavosti

Jak správně prostřít a servírovat

Publikováno: 26.09.2016
Doma obyčejně příliš neřešíme, na které straně talíře máme položenou skleničku nebo co udělat s použitým ubrouskem. Občas se ale dostaneme do situace, kdy je znalost základů etikety potřebná.

Zásady správného stolování by měli znát nejen hosté, ale především sám hostitel. Ten by si měl umět poradit s bezchybným prostřením stolu a obsluhováním hostů, a právě tomu se tento článek bude věnovat.

Ubrusy a ubrousky

Základem každého slavnostnějšího oběda či večeře je hezky prostřený stůl. Pro tento účel použijeme velký ubrus, který by měl hranu stolu přesahovat na každé straně o 20 až 30 cm. Volíme bílou, případně jinou světlou barvu, tmavý ubrus není příliš vhodný. Na velký ubrus položíme tzv. napron – menší, zpravidla čtvercový ubrus, který se položí diagonálně doprostřed stolu. Zatímco podkladový ubrus by měl být světlé barvy, napron může být tmavý – kontrastní. Pokud nemáte nebo nechcete použít napron, můžete ho nahradit prostíráním pro každého hosta. Nikdy ale tyto dvě možnosti nekombinujte, stůl by potom působil přeplácaně.

Na slavnostní tabuli samozřejmě nesmí chybět ubrousky, do nichž se mohou strávníci během jídla otřít. Je na hostiteli, zda zvolí ubrousky papírové či látkové. Měl by ale vědět, stejně jako všichni hosté, že papírový ubrousek se po jídle položí do talíře, naopak látkový, který si před jídlem každý rozloží na klín, se po dojedení všech chodů sluší umístit vedle talíře.

Talíře

Pro každého účastníka hostiny připravíme na stůl velký podkladový, jinak též klubový talíř, na nějž umístíme papírový ubrousek. Na klubový talíř budeme postupně pokládat talíře s jednotlivými chody, tzn. malý dezertní talířek na předkrm, hluboký na polévku, mělký na hlavní chod a opět dezertní na moučník. Ubrousek položený na podkladovém talíři zajistí, že o sebe kusy nádobí nebudou vrzat.

Pokud se v průběhu celé akce bude podávat pečivo, přidáme ještě malý talířek, a to nalevo od klubového talíře, dál od hrany stolu. Pečivo by se mělo podávat vždy, když je součástí menu polévka. Neodpustím si důležitou poznámku – pečivo se neukusuje, nýbrž se vždy kousek odlomí o vloží do úst.

Příbory

Pořadí příborů bývá oříškem pro hosty i hostitele. A přitom je to docela snadné, stačí se řídit pravidlem, že příbor na první chod je nejdále od talíře a s dalšími chody se k němu přibližujeme. Jako hostitel ale mějte na paměti i to, že nejvyšší možný počet vedle sebe ležících příborů jsou tři. Chody ale bývají obvykle čtyři, tak jak to vyřešit?
Hned vedle talíře položíme vlevo vidličku a vpravo příborový nůž. Napravo od nože má své místo lžíce na polévku. Nůž a vidličku na předkrm, které jsou menší než na hlavní chod, položíme vedle zbylých příborů tak, aby byly nejdále od talíře. Nyní máme na levé straně velkou a malou vidličku, na pravé dva nože a lžíci, dosáhli jsme zde tedy maxima. Příbory na dezert se proto umisťují nahoru nad talíř, nejdříve dezertní vidlička směřující hroty vpravo, nad ní lžička otočená opačně, tedy doleva. Pokud podáváme pečivo, na předem připravený malý talířek položíme ještě malý nůž na máslo.

V případě, že součástí menu jsou speciální pokrmy, jako třeba steak či ryby, přichystáme příbory pro toto určené.

Skleničky

Na každý podávaný nápoj si připravte zvláštní skleničku. Na stole by ale neměly být najednou víc jak tři pro každého účastníka, proto je lepší na stůl umístit pro každého jednu sklenku na vodu a jednu na víno a další skleničky přinést teprve tehdy, až je budete potřebovat.
A kam že se mají skleničky umístit? Napravo od talíře, sklenice na víno ke špičce hlavního nože a sklenka na vodu má místo hned za ní.

Dekorace

Slavnostní tabuli můžeme pochopitelně doplnit květinou, svíčkou, jmenovkami, rozlišovacími kroužky na sklenice nebo jinými dekoracemi a doplňky. Volba je čistě na každém hostiteli, pamatujte však na dvě věci: stůl nesmí působit přeplácaně a dekorace nesmí být příliš vysoké, aby na sebe všichni pozvaní viděli a mohli spolu komunikovat.
A ještě jedna vě - i když se nejedná tak úplně o dekoraci, zapomenout nesmíte ani na slánku a pepřenku, aby si mohli hosté pokrmy sami dochutit.

Zasedací pořádek

Hostitel s hostitelkou sedí vždy naproti sobě, místo po jejich pravici náleží nejváženějším hostům. Pokud je z jedné strany stolu zeď, pak zády ke zdi sedí významnější lidé, tato místa jsou totiž výhodnější. Při větším počtu hostů sedí muži a ženy „na střídačku“.

Obsluha

Hosty obsluhujeme vždy z pravé strany. Výjimkou jsou chody, jež si hosté sami nandávají, v takovém případě k nim přistupujeme zleva. Při přinášení jídla a pití i při odnášení použitého nádobí mají přednost ženy, poté obsloužíme muže a sobě dáme jídlo až jako poslednímu.

Lenka Ambrožová


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty