Čistý rajčatový vývar se sýrovými krutony
Suroviny
- 800 g Rajčata
- 20 g Máslo čerstvé
- 2 krajíc Veka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Rozmarýn čerstvý
- 4 ks Pepř bílý celý
- 1 ks Tymián čerstvý
- 0.5 ks Bobkový list
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Šalotka
- 1 ks Bazalka
- 1 stroužek Česnek
- 0.5 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 385 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 12 g
- Sodík 809 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 8.3 mg
- Draslík 974 mg
- Vláknina 33565.4 mg
- Vitamín A 33565.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.1 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Řapíkatý celer a šalotku nakrájíme na kousky a opečeme na rozehřátem oleji.
-
2
Přidáme omytá, na čtvrtky nakrájená rajčata, bylinky, celý pepř, cukr, osolíme a zalijeme vývarem. Necháme přejít varem, přikryjeme, snížíme teplotu a zvolna vaříme 30 minut.
-
3
Veku nakrájíme na drobné kostičky. Do nepříliš rozehřátého oleje prolisujeme oloupaný česnek a dozlatova opékáme.
-
4
Přes husté síto procedíme vývar.
-
5
Vývar znovu mírně povaříme a odstavíme. Solené máslo nakrájíme na malé kousíčky a metlou je zašleháme do vývaru.
-
6
Vývar rozdělíme do čtyř polévkových šálků a posypeme jemně nasekanou bazalkou. Krutony podáváme zvlášť.