Křehký jablkový koláč
Suroviny
- 500 g Jablka
- 125 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 g Ořechy lískové
- 30 g Cukr krupice
- 65 g Cukr moučkový
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 polévková lžíce Marmeláda meruňková
- 2 polévková lžíce Calvados
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 317 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 16 g
- Sodík 33 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 39.5 mg
- Draslík 144 mg
- Vláknina 5834.9 mg
- Vitamín A 5834.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.4 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 33.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem. Přidáme vločky másla, cukr, špetku soli a vejce. Prohněteme, vytvarujeme do hroudy a zabalené ve fólii necháme chladit cca 1h v lednici.
-
2
Mezitím oloupeme jablka, odstraníme jadřince a nakrájíme je na dílky. Pokapeme citronovou šťávou.
-
3
Poté z těsta vyválíme kulatý plát, vyložíme jím vymazanou rozvírací formu, okraje zvýšíme.
-
4
Na těsto vějířovitě naskládáme jablka, pokapeme calvadosem a posypeme směsí cukru, nasekaných oříšků a skořice.
-
5
Pečeme v troubě předehřáté na 180C cca 45min. Hotový koláč potřeme rozehřátou marmeládou, necháme ztuhnout a podáváme.