Někteří lidé zeleninové polévky příliš nevyhledávají, ale věřte, že když je správně dochutíte, získáte skvělé pokrmy, na kterých si smlsnou nejen zastánci zdravé výživy, ale ocení je i děti a dokonce i statní chlapi takovou polévku rádi občas vymění za kus masa. Příprava zeleninové polévky není nijak náročná, zvládne ji i začátečník. Tak na co ještě čekáte? Z našich deseti skvělých receptů si určitě vyberete!
Cuketová polévka s parmezánem
- 500 g brambor
- 1 kg cukety
- 1 svazek jarních cibulek
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 g parmezánu
- špetka soli
- špetka pepře
- špetka mleté skořice
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky, zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Po 5 minutách vaření pod pokličkou přidáme oloupané a na menší kostky nakrájené cukety a na kolečka nakrájené jarní cibulky. Vaříme dalších 5 minut, poté sejmeme z plotny, ochutíme solí, pepřem a špetkou skořice a rozmixujeme. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přilít trochu vody. Vmícháme nastrouhaný parmezán, část si ho ponecháme na posypání na talíři.
Rajčatová polévka s řapíkatým celerem
- 1 kg rajčat
- 1 cibule
- 2 řapíky celeru
- 150 ml zeleninového vývaru
- 3 lžíce oleje
- 1 bobkový list
- špetka soli
- špetka pepře
- několik lístků čerstvé bazalky
Rajčata omyjeme, slupku nakrojíme do tvaru kříže a zalijeme vroucí vodou, potom půjdou snadno oloupat. Oloupaná rajčata rozkrojíme, zbavíme jadérek a dužninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme, řapíkatý celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na centimetrové špalíky. V hrnci rozehřejeme olej, na kterém orestujeme cibuli, následně přidáme rajčata, celer a bobkový list. Krátce podusíme, poté přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu, vaříme do změknutí zeleniny, tj. asi 30 minut. Polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme a podáváme posypanou nasekanou bazalkou.
Krémová celerová polévka
- 675 g řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 1 brambora
- 2 lžíce másla
- 100 ml smetany ke šlehání
- šťáva z poloviny citronu
- špetka soli
- špetka pepře
V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém orestujeme nadrobno nasekanou cibuli. Řapíky celeru omyjeme, oloupeme a nakrájíme zhruba centimetrové špalíky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky. Celer i bramboru přidáme do hrnce, osolíme, opepříme a vaříme asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Potom přilijeme litr vody, přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme dalších 20 minut. Přilijeme smetanu ke šlehání, necháme ji prohřát a potom celou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přimícháme citronovou šťávu a můžeme podávat.
Brokolicová polévka
- 650 g brokolice
- 1 cibule
- 900 ml zeleninového vývaru
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- špetka pepře
- špetka muškátového oříšku
Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a v hrnci s rozehřátým olejem necháme zesklovatět. Přilijeme vývar, přidáme brokolici a špetku muškátového oříšku, soli a pepře, přivedeme k varu. Poté plamen ztlumíme a polévku vaříme 5 až 10 minut, dokud brokolice nezměkne. Potom vše rozmixujeme ponorným mixérem, v případě potřeby ještě dosolíme a dopepříme a podáváme s domácími krutonky a lžící zakysané smetany uprostřed.
Dýňová polévka s jasmínovou rýží
- 1 máslová dýně
- 1 cibule
- 3 brambory
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 g jasmínové rýže
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- špetka pepře
- hrst čerstvého koriandru
Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a v hrnci s rozpáleným olejem necháme zesklovatět. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme do hrnce, stejně jako kostky brambor. Zeleninu zalijeme vývarem a vaříme asi čtvrt hodiny, nepřikrýváme. Mezitím uvaříme jasmínovou rýži a osmažíme ji na pánvi s trochou olivového oleje. Rýže by měla být křupavá. Když jsou brambory v polévce uvařené, vše rozmixujeme a servírujeme s jasmínovou rýží uprostřed, posypanou nasekaným koriandrem.
Krémová polévka z červené řepy
- 4 červené řepy
- 1 červená cibule
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička sušeného oregana
- šťáva z poloviny citronu
- špetka soli
- špetka pepře
Cibuli oloupeme a nasekáme, česnek také oloupeme a utřeme, v hrnci rozehřejeme olej a cibuli i česnek na něm orestujeme. Brambory, řepu a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky, potom vše přidáme do hrnce, zalijeme litrem vody a přivedeme k varu, vaříme až do změknutí zeleniny. Poté ji rozmixujeme, ochutíme solí a pepřem, přilijeme citronovou šťávu. Polévku servírujeme s lžící zakysané smetany a bylinkovými krutony.
Krémová mrkvová polévka
- 250 g mrkve
- 250 ml zeleninového vývaru
- 125 ml mléka
- 80 g + 4 lžíce zakysané smetany
- několik snítek čerstvého koriandru
- špetka soli
- špetka pepře
Do hrnce nalijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Mrkev omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kolečka a vhodíme do hrnce, vaříme zhruba 15 až 20 minut, dokud mrkev nezměkne. Poté ji rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme mléko a znovu přivedeme k varu, přimícháme 80 g zakysané smetany a necháme prohřát. Polévku osolíme, opepříme a nalijeme do talířů, doprostřed každého dáme lžíci zakysané smetany a posypeme koriandrem, který jsme předtím omyli, osušili a nadrobno nasekali.
Kedlubnová bramboračka
- 2 velké brambory
- 2 kedlubny
- 2 mrkve
- 150 g celeru
- 1 kořen petržele
- 1 cibule
- 100 g čerstvých hub
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 3 bobkové listy
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sušené majoránky
- špetka soli
- špetka pepře
- několik snítek petržele
Kedlubny, mrkve, celer a brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a v hrnci s rozpáleným olejem necháme zesklovatět. Přisypeme kedlubnu, mrkev a petržel a orestujeme. Očištěné houby nakrájíme na plátky a přidáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Poté přidáme na kostky nakrájené brambory, bobkový list a utřený česnek. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Hotovou polévku nalijeme do hlubokých talířů a posypeme nasekanou petrželkou.
Fazolová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem
- 250 g fazolí
- 450 g mrkve
- 60 g cibule
- 10 g zázvoru
- 200 ml kokosového mléka v konzervě
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- několik snítek koriandru
- špetka soli
Fazole namočíme a pak uvaříme doměkka. Mezitím si oloupeme a nadrobno nasekáme cibuli, kterou vsypeme do druhého hrnce s rozpáleným olejem. Přidáme oloupanou a najemno nastrouhanou mrkev a zázvor. Zamícháme a pár minut smažíme, aby zelenina změkla. Přilijeme pomerančovou šťávu a asi deci vody, přivedeme k varu a vaříme zhruba 10 minut. Přidáme kokosové mléko a polovinu zcezených fazolí, které rozmixujeme a poté přisypeme zbytek fazolí. Dochutíme solí, nalijeme do misek nebo talířů, posypeme nasekaným koriandrem a můžeme podávat.
Gazpacho
- 1 červená cibule
- 2 červené papriky
- 2 žluté papriky
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 3 stroužky česneku
- 1 čerstvá chilli paprička
- 3 lžíce olivového oleje
- několik čerstvých lístků bazalky
Papriky omyjeme a nakrájíme na kostky, chilli papričku omyjeme, zbavíme semínek a nadrobno nasekáme. V míse smícháme papriky, chilli, loupaná rajčata a utřený česnek a rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a pepřem, přilijeme trochu olivového oleje. Polévku dáme do ledničky, podává se studená pokapaná olivovým olejem, s lístky bazalky navrchu a s opečenou bagetkou potřenou bylinkovým máslem.
Lenka Ambrožová