Příprava luštěnin

Publikováno: 30.09.2013
Luštěniny byly nějakou dobu poměrně opomíjenou součástí gastronomie, ale v poslední době se do kuchyně a na stůl vrací. Mají vysokou biologickou hodnotu a do obliby se opět dostávají nejen u vegetariánů. V Evropě jsou oblíbené především ve Španělsku, Itálii, Německu a Srbsku. 

Luštěniny jsou čočka, fazole, hrách, cizrna, sója a boby. Mají velký obsah bílkovin, vitamínů skupiny B, různých minerálních látek a vlákniny. Obsahují málo tuku - přibližně  1%, jen sója až do 20 %. Mají ale tuhou a těžko stravitelnou slupku a jsou v nich látky, způsobující nadýmání. Především, z těchto důvodů je tedy luštěniny před kuchyňskou úpravou připravit.

Luštěniny se musí nejdříve přebrat, vytřídit z nich poškozená a nedozrálá zrna i odstranit různé nečistoty - např. malé kamínky.  Pak se důkladně v sítu propláchnou pod tekoucí studenou vodou, a nakonec se namáčejí.

Doporučená doba namáčení a vaření luštěnin

Luštěnina

Doba namáčení

Doba vaření

Čočka velkozrnná

2 hod.

45 min.

Čočka dlouhozrnná

1 hod.

30 min.

Čočka červená

není potřeba

20 min.

Hrách celý

8 hod.

1 hod.

Hrách půlený

není potřeba

30 min.

Fazole malé - bílé, barevné

8 hod.

1 hod.

Fazole velké - máslové

10 hod.

1 hod. 30 min.

Cizrna

8 hod.

2 hod.

Sója

16 hod.

2 hod. 30 min.

Uvedené časy jsou orientační

Dobu namáčení je možné zkrátit - přebrané a propláchnuté luštěniny se vsypou do vařící vody, které musí být třikrát tolik, kolik je luštěnin. Pak se hrnec přikryje pokličkou, odstaví ze sporáku a nechá 30 minut odstát. Po uplynutí této doby se luštěniny dají vařit.

U nepředvařených luštěnin se doba vaření zkrátí přibližně o polovinu použitím tlakového hrnce.

Předvařené luštěniny není potřeba namáčet, a samozřejmě se i kratší dobu vaří.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty