Ryby

Zdravé a chutné rybí recepty

Publikováno: 15.08.2016
Léto je období, kdy spoustu času trávíme venku v přírodě, třeba u vody. Jistě máte v rodině nebo mezi přáteli nějakého nadšeného rybáře, který vás občas podaruje nějakým svým úlovkem. Možná se tomuto koníčku věnujete i vy sami, a to si pak jistě tu „svou“ rybku rádi upečete, usmažíte, ugrilujete nebo jinak připravíte.

Pokud nemáte k dispozici čerstvě ulovené kousky,  vždycky si můžete rybu koupit v obchodě, ať už chlazenou nebo mraženou. Koneckonců třeba takovou tresku asi ve Vltavě nechytíte, a přesto tahle rybka stojí za to. A právě teď v létě vám ryby přijdou nejvíc k chuti a nezáleží na tom, jestli jsou sladkovodní nebo mořské. Rybí recepty jsou lehké, zdravé a neuvěřitelně chutné, když víte, jak na ně. My vám nabízíme vybrané recepty, díky nimž se ryby stanou oblíbenou součástí vašeho jídelníčku i jídelníčku vašich dětí.

Pstruh na bylinkovém másle, česneku a citronu

  • 2 filety ze pstruha i s kůží
  • 4 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžičky soli
  • hrst čerstvé petržele

Filety ze pstruha omyjeme, osušíme, posolíme a posypeme sušeným tymiánem a oreganem. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a vložíme do ní filety kůží nahoru, opékáme 3 až 5 minut, poté je obrátíme a restujeme další 2 až 4 minuty. Potom plamen vypneme, pánev přikryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut dojít. Když je ryba hotová, vyndáme ji z pánve na talíř a přikryjeme druhým talířem, aby filety nevychladly. Pánev dáme znovu na plotýnku, přidáme šťávu z jednoho citronu, bílé víno a pokrájený česnek a vaříme pár minut, než česnek změkne. Petrželku omyjeme, nasekáme a polovinu nasypeme do pánve, přidáme dvě lžíce másla. Když je máslo rozpuštěné, vložíme filety znovu do pánve, polijeme je šťávou a posypeme zbytkem petrželky. Sejmeme z plotny a můžeme podávat.

Pečený pstruh s bylinkovou nádivkou

  • 2 celí vykuchaní pstruzi
  • 150 g smetanového sýra
  • 250 ml bílého vína
  • 1 houska
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhanky
  • hrst vlašských ořechů
  • svazek čerstvé petrželky
  • snítka tymiánu
  • 2 lístky šalvěje
  • 2 lžíce soli
  • šťáva z jednoho citronu

Strouhanku opražíme na pánvi a přesypeme do misky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na troše oleje necháme zesklovatět, poté sejmeme z plamene. Housku natrháme na kousky, které ponoříme do misky s teplou vodou a necháme nabobtnat. Česnek oloupeme a utřeme, vlašské ořechy nasekáme, petržel, šalvěj a tymián omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Do misky s opraženou strouhankou přidáme ořechy, nasekané bylinky, česnek a cibuli a vše smícháme se smetanovým sýrem. Z housky vymačkáme přebytečnou vodu a zapracujeme ji také do nádivky. Pstruhy omyjeme, osušíme, zevnitř i zvenku do nich vetřeme sůl a pokapeme citronovou šťávou. Břišní dutiny ryb bohatě naplníme nádivkou a spíchneme párátky, aby se neotevíraly. Ryby podlijeme bílým vínem a pečeme při 180°C zhruba 35 minut.

Pstruh po mlynářsku

  • 4 celí vykuchaní pstruzi
  • 50 g mouky
  • 80 g másla
  • šťáva ze dvou citronů
  • hrst čerstvé petrželky
  • 2 lžíce soli
  • špetka pepře

Pstruhy omyjeme a osušíme, potřeme je citronovou šťávou a necháme 5 minut stát. Poté do nich vetřeme i sůl a pepř, obalíme je v hladké mouce. Na pánvi si rozehřejeme máslo, na kterém pstruhy smažíme asi 10 minut z každé strany. Mezitím omyjeme a osušíme petrželku a nasekáme ji najemno. Když jsou pstruzi propečení (poznáme to tak, že jim jde snadno vytáhnout hřbetní ploutev), položíme je na talíře, přelijeme zbylým máslem a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s vařenými, případně americkými bramborami.

Rybí filety s broskví

  • 4 filety z kapra či amura
  • 4 půlky kompotovaných broskví
  • 1 cibule
  • šťáva z jednoho citronu
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička koření na ryby

Filety omyjeme a osušíme, pokapeme citronovou šťávou, posolíme a okořeníme kořením na ryby. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a poklademe rovnoměrně na dno zapékací mísy nebo pekáčku. Na cibuli položíme filety a pečeme v předehřáté troubě 10 minut, poté vyjmeme z trouby, na každý filet položíme půlku broskve a dáme znovu do trouby, dokud není ryba upečená a broskve prohřáté. Podáváme s bramborovou kaší či s americkými bramborami.

Smažené rybí rolky s nivou

  • 4 filety z libovolné ryby
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 150 g nivy
  • 1 vejce
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ lžičky mletého pepře
  • ½ lžičky mletého kmínu

Filety omyjeme a osušíme, nivu nahrubo nastrouháme. Všechno koření smícháme a ryby jím důkladně posypeme. Na každý filet položíme plátek anglické slaniny, posypeme nivou a smotáme jako závitek. Rolky obalíme v klasickém trojobalu, tedy nejdříve v hladké mouce, potom v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Pokud nám ještě zbudou suroviny na obalování, můžeme tento postup zopakovat ještě jednou. Každou rolku spíchneme párátkem, aby se nerozmotávala, a na pánvi s rozehřátým olejem usmažíme dozlatova. Podáváme s opečenými bramborami, hranolky nebo jen se zeleninou.

Kapr na houbách

  • 4 kapří filety
  • 300 g lesních hub (případně žampionů)
  • 150 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce pálivé papriky

Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na kousku másla. Hladkou mouku smícháme se sladkou i pálivou paprikou a filety ve směsi obalíme. Podušené houby rozprostřeme na dno pekáčku, na ně položíme obalené kapří filety. Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 190°C a pečeme asi 20 minut. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme zbylé máslo a rybu s ním v průběhu pečení průběžně poléváme, aby nebyla příliš suchá. Podáváme s rýží nebo s pečivem.

Tilápie s parmezánem

  • 4 filety z tilápie
  • 50 g parmezánu
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce majonézy
  • šťáva z poloviny citronu
  • snítka čerstvého kopru
  • špetka pepře

Na pánvičce si rozehřejeme máslo, vložíme filety a opékáme z každé strany asi 5 minut. Mezitím si nastrouháme parmezán, který smícháme s majonézou, citronovou šťávou, špetkou pepře a nadrobno nasekaným koprem. Když jsou ryby propečené, posypeme je parmezánovou směsí a necháme chvíli prohřát, dokud se sýr nerozteče, poté můžeme podávat.

Obalované rybí kousky

  • 450 g kapřího masa (případně treska nebo halibut)
  • 1 vejce
  • 120 ml mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 250 g strouhanky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička sušeného česneku
  • špetka soli
  • špetka pepře

Troubu si předehřejeme na 230°C, plech nebo nižší pekáček vyložíme pečicím papírem a potřeme olejem. Plech nebo pekáček vložíme do trouby, aby se prohřál. Připravíme si tři misky, do jedné dáme hladkou mouku, ve druhé rozšleháme vejce s mlékem, solí, pepřem a sušeným česnekem a do třetí misky vsypeme strouhanku. Rybu omyjeme, nakrájíme na „jednohubkové“ kousky a obalíme v klasickém trojobalu, tedy mouka, vaječná směs a nakonec strouhanka. Obalené rybí kousky přemístíme na plech nebo pekáček a pečeme je 15 až 20 minut, v průběhu ryby obrátíme, aby byly krásně zlaté a křupavé ze všech stran. Podáváme s domácí tatarkou a plátkem citronu.

Tuňákové placičky s koriandrem a jalapeňos

  • 700 g tuňáka v konzervě
  • 2 vejce
  • 150 g strouhanky
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 červená cibule
  • 3 papričky jalapeňos
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • hrst čerstvého koriandru
  • špetka soli
  • špetka pepře

Tuňáka vyndáme z konzervy a necháme okapat. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a na rozehřátém oleji necháme zesklovatět. Mezitím v misce smícháme majonézu s citronovou šťávou, solí a pepřem. Koriandr i papričky jalapeňos omyjeme, osušíme a nasekáme, přidáme do misky a promícháme. Vejce rozklepneme a též přimícháme, stejně jako tuňáka, strouhanku a orestovanou cibuli. Směs důkladně promícháme a tvoříme z ní placičky, které smažíme z obou stran asi 3 minuty. Podáváme teplé na zeleninovém salátku.

Karibské rybí kari

  • 700 g bílé ryby dle vlastního výběru
  • 1 malá cibule
  • 2 červené papriky
  • 1 rajče
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 plechovka loupaných rajčat
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička kari
  • ½ lžičky černého pepře
  • ½ lžičky sladké papriky
  • šťáva z poloviny limetky
  • několik snítek koriandru

V hrnci rozehřejeme olej, cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a necháme zesklovatět. Česnek oloupeme, nasekáme a přidáme do hrnce. Až česnek změkne, přihodíme i na kostky nakrájené papriky a rajče a promícháme. Osolíme, opepříme a okořeníme kmínem, sladkou paprikou a kari. Směs vaříme 2 minuty a mícháme, aby se nepřipalovala. Poté přidáme loupaná rajčata a přivedeme k varu. Přilijeme třetinu kokosového mléka, opět přivedeme k varu a přilijeme zbylé dvě třetiny. Ryby osolíme, opepříme a pokapeme limetkovou šťávou, nakrájíme je na větší kostky a přidáme do hrnce. Vaříme asi 10 minut, mezitím nasekáme omytý a osušený koriandr. Když je ryba hotová, naléváme rybí kari do misek a servírujeme posypané nasekaným koriandrem.

Grilované rybí tacos se zeleninovým salátkem

  • 450 g filetů z tresky
  • 100 g zakysané smetany
  • 6 tortill
  • 1 avokádo
  • ½ hlávky červeného zelí
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce oleje
  • šťáva z jedné limetky
  • hrst čerstvého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ½ lžičky mletého chilli
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky sladké papriky
  • špetka soli
  • špetka pepře

V misce smícháme olej, limetkovou šťávu, utřený česnek, chilli, kmín, sladkou papriku, sůl a pepř. Rybí filety vložíme do vzniklé marinády a necháme odpočinout 20 až 30 minut. Rozpálíme gril, potřeme ho olejem a ryby na něm ogrilujeme, asi 3 minuty z každé strany. Ugrilované filety natrháme vidličkou na kousky a podáváme v tortile společně s mírně osolenou a opepřenou zakysanou smetanou a salátem, který připravíme takto: omyté avokádo oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky, červené zelí, cibuli a čerstvý koriandr nasekáme, vše smícháme a zakápneme trochou limetkové šťávy.

Zapečená ryba po mexicku

  • 800 g filetů z ryby dle vlastního výběru
  • 250 ml salsy
  • 125 g čedaru
  • 50 g tortillových chipsů
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 avokádo
  • 1 lžíce oleje

Pekáček vymažeme olejem, troubu předehřejeme na 200°C. Filety omyjeme, osušíme a vložíme do pekáčku. Ryby potřeme salsou, posypeme nastrouhaným čedarem a rozdrcenými tortillovými chipsy. Pekáček vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na plátky. Upečené filety přemístíme na talíře a podáváme s několika lžícemi zakysané smetany a s plátky avokáda.

Losos na cuketovém lůžku

  • 800 g filetů z lososa
  • 4 cukety
  • 8 lžic olivového oleje
  • 6 lžic másla
  • 2 lžíce celého černého pepře
  • šťáva z jednoho citronu
  • špetka soli
  • špetka pepře

 Filety z lososa omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a vetřeme do nich sůl a mletý pepř. V pánvi rozehřejeme olivový olej a 3 lžíce másla, lososa necháme zatáhnout a poté ho přemístíme do pekáčku, posypeme celým pepřem, který jsme předtím mírně rozdrtili v hmoždíři, a pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 10 minut. Cukety omyjeme, nakrájíme na tenké proužky a dusíme na pánvičce se zbytkem másla. Cuketové proužky poté osolíme, opepříme a rozprostřeme na talíře, na ně položíme lososa a podáváme jen tak nebo s těstovinami.

Plněný losos

  • 2 filety z lososa
  • 1 lžíce oleje ze semen hroznového vína
  • hrst sušených rajčat v oleji
  • 3 plné hrsti baby špenátu
  • hrst čerstvé bazalky
  • 100 g sýru feta
  • špetka soli
  • špetka pepře

Troubu předehřejeme na 190°C, pekáček vymažeme olejem. Sušená rajčata necháme okapat, trochu z nich vymačkáme olej a nasekáme je. Na pánvi rozehřejeme pár kapek oleje, vložíme do ní sušená rajčata, opraný a osušený baby špenát a nasekanou bazalku. Vaříme asi 3 minuty. Až špenát zavadne, sejmeme z plotýnky a přimícháme fetu. Filety z lososa omyjeme, osušíme a podélně nakrojíme téměř až k druhému konci, vytvoříme tak jakousi kapsu, kterou naplníme směsí rajčat, špenátu, bazalky a fety. Plněné filety přemístíme do pekáčku, lososa osolíme a opepříme a pečeme v troubě 20 až 30 minut. Když je losos upečený, pokapeme ho citronem a můžeme podávat, a to třeba se zelenými fazolkami nebo chřestem, případně s opečenými bramborami..

Rybí koláč podle Jamieho Olivera

  • 500 g upečené ryby dle vlastního výběru
  • 5 velkých brambor
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 2 vejce
  • 2 hrsti špenátu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g parmezánu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z jednoho citronu
  • hrst čerstvé petrželky

Předehřejeme troubu na 220°C. Brambory a vejce uvaříme a necháme vychladnout. Špenát necháme v páře zavadnout, cibuli necháme zesklovatět na pánvi s trochou oleje, poté orestujeme i na kousky nakrájenou mrkev. Přilijeme smetanu a přivedeme k varu, potom sejmeme z plotny a přimícháme nastrouhaný parmezán, citronovou šťávu, dijonskou hořčici a nadrobno nasekanou petržel. Do směsi přidáme na kousky natrhanou rybu a na kostičky nakrájená vajíčka. Touto směsí naplníme olejem vymazaný pekáček. Brambory rozmačkáme s trochou olivového oleje, soli a pepře a poklademe navrch rybího koláče, můžeme ho ještě posypat hrstí strouhaného parmezánu nebo nasekanou pažitkou. Koláč pečeme 25 až 30 minut, dokud není na povrchu zlatý a křupavý. Podáváme samotný nebo s fazolemi v rajčatové omáčce.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty