Pokud nemáte k dispozici čerstvě ulovené kousky, vždycky si můžete rybu koupit v obchodě, ať už chlazenou nebo mraženou. Koneckonců třeba takovou tresku asi ve Vltavě nechytíte, a přesto tahle rybka stojí za to. A právě teď v létě vám ryby přijdou nejvíc k chuti a nezáleží na tom, jestli jsou sladkovodní nebo mořské. Rybí recepty jsou lehké, zdravé a neuvěřitelně chutné, když víte, jak na ně. My vám nabízíme vybrané recepty, díky nimž se ryby stanou oblíbenou součástí vašeho jídelníčku i jídelníčku vašich dětí.
Pstruh na bylinkovém másle, česneku a citronu
- 2 filety ze pstruha i s kůží
- 4 stroužky česneku
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce bílého vína
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného oregana
- 2 lžičky soli
- hrst čerstvé petržele
Filety ze pstruha omyjeme, osušíme, posolíme a posypeme sušeným tymiánem a oreganem. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a vložíme do ní filety kůží nahoru, opékáme 3 až 5 minut, poté je obrátíme a restujeme další 2 až 4 minuty. Potom plamen vypneme, pánev přikryjeme pokličkou a necháme asi 10 minut dojít. Když je ryba hotová, vyndáme ji z pánve na talíř a přikryjeme druhým talířem, aby filety nevychladly. Pánev dáme znovu na plotýnku, přidáme šťávu z jednoho citronu, bílé víno a pokrájený česnek a vaříme pár minut, než česnek změkne. Petrželku omyjeme, nasekáme a polovinu nasypeme do pánve, přidáme dvě lžíce másla. Když je máslo rozpuštěné, vložíme filety znovu do pánve, polijeme je šťávou a posypeme zbytkem petrželky. Sejmeme z plotny a můžeme podávat.
Pečený pstruh s bylinkovou nádivkou
- 2 celí vykuchaní pstruzi
- 150 g smetanového sýra
- 250 ml bílého vína
- 1 houska
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce strouhanky
- hrst vlašských ořechů
- svazek čerstvé petrželky
- snítka tymiánu
- 2 lístky šalvěje
- 2 lžíce soli
- šťáva z jednoho citronu
Strouhanku opražíme na pánvi a přesypeme do misky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a na troše oleje necháme zesklovatět, poté sejmeme z plamene. Housku natrháme na kousky, které ponoříme do misky s teplou vodou a necháme nabobtnat. Česnek oloupeme a utřeme, vlašské ořechy nasekáme, petržel, šalvěj a tymián omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Do misky s opraženou strouhankou přidáme ořechy, nasekané bylinky, česnek a cibuli a vše smícháme se smetanovým sýrem. Z housky vymačkáme přebytečnou vodu a zapracujeme ji také do nádivky. Pstruhy omyjeme, osušíme, zevnitř i zvenku do nich vetřeme sůl a pokapeme citronovou šťávou. Břišní dutiny ryb bohatě naplníme nádivkou a spíchneme párátky, aby se neotevíraly. Ryby podlijeme bílým vínem a pečeme při 180°C zhruba 35 minut.
Pstruh po mlynářsku
- 4 celí vykuchaní pstruzi
- 50 g mouky
- 80 g másla
- šťáva ze dvou citronů
- hrst čerstvé petrželky
- 2 lžíce soli
- špetka pepře
Pstruhy omyjeme a osušíme, potřeme je citronovou šťávou a necháme 5 minut stát. Poté do nich vetřeme i sůl a pepř, obalíme je v hladké mouce. Na pánvi si rozehřejeme máslo, na kterém pstruhy smažíme asi 10 minut z každé strany. Mezitím omyjeme a osušíme petrželku a nasekáme ji najemno. Když jsou pstruzi propečení (poznáme to tak, že jim jde snadno vytáhnout hřbetní ploutev), položíme je na talíře, přelijeme zbylým máslem a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s vařenými, případně americkými bramborami.
Rybí filety s broskví
- 4 filety z kapra či amura
- 4 půlky kompotovaných broskví
- 1 cibule
- šťáva z jednoho citronu
- 1 lžíce soli
- 1 lžička koření na ryby
Filety omyjeme a osušíme, pokapeme citronovou šťávou, posolíme a okořeníme kořením na ryby. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a poklademe rovnoměrně na dno zapékací mísy nebo pekáčku. Na cibuli položíme filety a pečeme v předehřáté troubě 10 minut, poté vyjmeme z trouby, na každý filet položíme půlku broskve a dáme znovu do trouby, dokud není ryba upečená a broskve prohřáté. Podáváme s bramborovou kaší či s americkými bramborami.
Smažené rybí rolky s nivou
- 4 filety z libovolné ryby
- 4 plátky anglické slaniny
- 150 g nivy
- 1 vejce
- 100 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- 4 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky mletého kmínu
Filety omyjeme a osušíme, nivu nahrubo nastrouháme. Všechno koření smícháme a ryby jím důkladně posypeme. Na každý filet položíme plátek anglické slaniny, posypeme nivou a smotáme jako závitek. Rolky obalíme v klasickém trojobalu, tedy nejdříve v hladké mouce, potom v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Pokud nám ještě zbudou suroviny na obalování, můžeme tento postup zopakovat ještě jednou. Každou rolku spíchneme párátkem, aby se nerozmotávala, a na pánvi s rozehřátým olejem usmažíme dozlatova. Podáváme s opečenými bramborami, hranolky nebo jen se zeleninou.
Kapr na houbách
- 4 kapří filety
- 300 g lesních hub (případně žampionů)
- 150 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce pálivé papriky
Houby očistíme, nakrájíme na plátky a podusíme na kousku másla. Hladkou mouku smícháme se sladkou i pálivou paprikou a filety ve směsi obalíme. Podušené houby rozprostřeme na dno pekáčku, na ně položíme obalené kapří filety. Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 190°C a pečeme asi 20 minut. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme zbylé máslo a rybu s ním v průběhu pečení průběžně poléváme, aby nebyla příliš suchá. Podáváme s rýží nebo s pečivem.
Tilápie s parmezánem
- 4 filety z tilápie
- 50 g parmezánu
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce majonézy
- šťáva z poloviny citronu
- snítka čerstvého kopru
- špetka pepře
Na pánvičce si rozehřejeme máslo, vložíme filety a opékáme z každé strany asi 5 minut. Mezitím si nastrouháme parmezán, který smícháme s majonézou, citronovou šťávou, špetkou pepře a nadrobno nasekaným koprem. Když jsou ryby propečené, posypeme je parmezánovou směsí a necháme chvíli prohřát, dokud se sýr nerozteče, poté můžeme podávat.
Obalované rybí kousky
- 450 g kapřího masa (případně treska nebo halibut)
- 1 vejce
- 120 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 250 g strouhanky
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička sušeného česneku
- špetka soli
- špetka pepře
Troubu si předehřejeme na 230°C, plech nebo nižší pekáček vyložíme pečicím papírem a potřeme olejem. Plech nebo pekáček vložíme do trouby, aby se prohřál. Připravíme si tři misky, do jedné dáme hladkou mouku, ve druhé rozšleháme vejce s mlékem, solí, pepřem a sušeným česnekem a do třetí misky vsypeme strouhanku. Rybu omyjeme, nakrájíme na „jednohubkové“ kousky a obalíme v klasickém trojobalu, tedy mouka, vaječná směs a nakonec strouhanka. Obalené rybí kousky přemístíme na plech nebo pekáček a pečeme je 15 až 20 minut, v průběhu ryby obrátíme, aby byly krásně zlaté a křupavé ze všech stran. Podáváme s domácí tatarkou a plátkem citronu.
Tuňákové placičky s koriandrem a jalapeňos
- 700 g tuňáka v konzervě
- 2 vejce
- 150 g strouhanky
- 4 lžíce majonézy
- 1 červená cibule
- 3 papričky jalapeňos
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z jednoho citronu
- hrst čerstvého koriandru
- špetka soli
- špetka pepře
Tuňáka vyndáme z konzervy a necháme okapat. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a na rozehřátém oleji necháme zesklovatět. Mezitím v misce smícháme majonézu s citronovou šťávou, solí a pepřem. Koriandr i papričky jalapeňos omyjeme, osušíme a nasekáme, přidáme do misky a promícháme. Vejce rozklepneme a též přimícháme, stejně jako tuňáka, strouhanku a orestovanou cibuli. Směs důkladně promícháme a tvoříme z ní placičky, které smažíme z obou stran asi 3 minuty. Podáváme teplé na zeleninovém salátku.
Karibské rybí kari
- 700 g bílé ryby dle vlastního výběru
- 1 malá cibule
- 2 červené papriky
- 1 rajče
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 1 plechovka kokosového mléka
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička kari
- ½ lžičky černého pepře
- ½ lžičky sladké papriky
- šťáva z poloviny limetky
- několik snítek koriandru
V hrnci rozehřejeme olej, cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a necháme zesklovatět. Česnek oloupeme, nasekáme a přidáme do hrnce. Až česnek změkne, přihodíme i na kostky nakrájené papriky a rajče a promícháme. Osolíme, opepříme a okořeníme kmínem, sladkou paprikou a kari. Směs vaříme 2 minuty a mícháme, aby se nepřipalovala. Poté přidáme loupaná rajčata a přivedeme k varu. Přilijeme třetinu kokosového mléka, opět přivedeme k varu a přilijeme zbylé dvě třetiny. Ryby osolíme, opepříme a pokapeme limetkovou šťávou, nakrájíme je na větší kostky a přidáme do hrnce. Vaříme asi 10 minut, mezitím nasekáme omytý a osušený koriandr. Když je ryba hotová, naléváme rybí kari do misek a servírujeme posypané nasekaným koriandrem.
Grilované rybí tacos se zeleninovým salátkem
- 450 g filetů z tresky
- 100 g zakysané smetany
- 6 tortill
- 1 avokádo
- ½ hlávky červeného zelí
- 1 červená cibule
- 2 lžíce oleje
- šťáva z jedné limetky
- hrst čerstvého koriandru
- 1 stroužek česneku
- 1 ½ lžičky mletého chilli
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky sladké papriky
- špetka soli
- špetka pepře
V misce smícháme olej, limetkovou šťávu, utřený česnek, chilli, kmín, sladkou papriku, sůl a pepř. Rybí filety vložíme do vzniklé marinády a necháme odpočinout 20 až 30 minut. Rozpálíme gril, potřeme ho olejem a ryby na něm ogrilujeme, asi 3 minuty z každé strany. Ugrilované filety natrháme vidličkou na kousky a podáváme v tortile společně s mírně osolenou a opepřenou zakysanou smetanou a salátem, který připravíme takto: omyté avokádo oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na plátky, červené zelí, cibuli a čerstvý koriandr nasekáme, vše smícháme a zakápneme trochou limetkové šťávy.
Zapečená ryba po mexicku
- 800 g filetů z ryby dle vlastního výběru
- 250 ml salsy
- 125 g čedaru
- 50 g tortillových chipsů
- 100 g zakysané smetany
- 1 avokádo
- 1 lžíce oleje
Pekáček vymažeme olejem, troubu předehřejeme na 200°C. Filety omyjeme, osušíme a vložíme do pekáčku. Ryby potřeme salsou, posypeme nastrouhaným čedarem a rozdrcenými tortillovými chipsy. Pekáček vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na plátky. Upečené filety přemístíme na talíře a podáváme s několika lžícemi zakysané smetany a s plátky avokáda.
Losos na cuketovém lůžku
- 800 g filetů z lososa
- 4 cukety
- 8 lžic olivového oleje
- 6 lžic másla
- 2 lžíce celého černého pepře
- šťáva z jednoho citronu
- špetka soli
- špetka pepře
Filety z lososa omyjeme, osušíme, pokapeme citronovou šťávou a vetřeme do nich sůl a mletý pepř. V pánvi rozehřejeme olivový olej a 3 lžíce másla, lososa necháme zatáhnout a poté ho přemístíme do pekáčku, posypeme celým pepřem, který jsme předtím mírně rozdrtili v hmoždíři, a pečeme v troubě předehřáté na 160°C zhruba 10 minut. Cukety omyjeme, nakrájíme na tenké proužky a dusíme na pánvičce se zbytkem másla. Cuketové proužky poté osolíme, opepříme a rozprostřeme na talíře, na ně položíme lososa a podáváme jen tak nebo s těstovinami.
Plněný losos
- 2 filety z lososa
- 1 lžíce oleje ze semen hroznového vína
- hrst sušených rajčat v oleji
- 3 plné hrsti baby špenátu
- hrst čerstvé bazalky
- 100 g sýru feta
- špetka soli
- špetka pepře
Troubu předehřejeme na 190°C, pekáček vymažeme olejem. Sušená rajčata necháme okapat, trochu z nich vymačkáme olej a nasekáme je. Na pánvi rozehřejeme pár kapek oleje, vložíme do ní sušená rajčata, opraný a osušený baby špenát a nasekanou bazalku. Vaříme asi 3 minuty. Až špenát zavadne, sejmeme z plotýnky a přimícháme fetu. Filety z lososa omyjeme, osušíme a podélně nakrojíme téměř až k druhému konci, vytvoříme tak jakousi kapsu, kterou naplníme směsí rajčat, špenátu, bazalky a fety. Plněné filety přemístíme do pekáčku, lososa osolíme a opepříme a pečeme v troubě 20 až 30 minut. Když je losos upečený, pokapeme ho citronem a můžeme podávat, a to třeba se zelenými fazolkami nebo chřestem, případně s opečenými bramborami..
Rybí koláč podle Jamieho Olivera
- 500 g upečené ryby dle vlastního výběru
- 5 velkých brambor
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 řapíky celeru
- 2 vejce
- 2 hrsti špenátu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g parmezánu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
- šťáva z jednoho citronu
- hrst čerstvé petrželky
Předehřejeme troubu na 220°C. Brambory a vejce uvaříme a necháme vychladnout. Špenát necháme v páře zavadnout, cibuli necháme zesklovatět na pánvi s trochou oleje, poté orestujeme i na kousky nakrájenou mrkev. Přilijeme smetanu a přivedeme k varu, potom sejmeme z plotny a přimícháme nastrouhaný parmezán, citronovou šťávu, dijonskou hořčici a nadrobno nasekanou petržel. Do směsi přidáme na kousky natrhanou rybu a na kostičky nakrájená vajíčka. Touto směsí naplníme olejem vymazaný pekáček. Brambory rozmačkáme s trochou olivového oleje, soli a pepře a poklademe navrch rybího koláče, můžeme ho ještě posypat hrstí strouhaného parmezánu nebo nasekanou pažitkou. Koláč pečeme 25 až 30 minut, dokud není na povrchu zlatý a křupavý. Podáváme samotný nebo s fazolemi v rajčatové omáčce.