Ovocný koláč kynutý s polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 0 minut
Počet porcí: 1

Suroviny

  • 140 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Droždí
  • 400 g Rybíz červený
  • 375 ml Mléko polotučné
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Citronová kůra
  • 1 hrst Mandle
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 4248 kcal
  • Sacharidy 488 g
  • Tuky 197 g
  • Sodík 1310 mg
  • Bílkoviny 134 g
  • Uhlovodany 105 g
  • Cholesterol 2301.8 mg
  • Draslík 2358 mg
  • Vláknina 79298 mg
  • Vitamín A 79298 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 178.8 mg
  • Vitamín E 15.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 175.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do pěny ušleháme máslo, žloutky a celá vejce.

  • 2

    Mouku dáme do mísy a doprostřed uděláme důlek.

  • 3

    Droždí rozdrobíme do 2 lžíc vlažného mléka, smícháme s 2 lžičkami cukru a nalijeme do důlku.

  • 4

    Smícháme s malým množstvím mouky, přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout na teplém místě.

  • 5

    Přidáme ušlehané máslo s vejci a zbývající přísady.

  • 6

    Jeli třeba přidáme i vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí.

  • 7

    Přikryjeme utěrkou a necháme kynout, než se těsto zdvojnásobí.

  • 8

    Odebereme z těsta polovinu a vyválíme na placku.

  • 9

    Dáme ji na vymazaný plech, poklademe okapaným ovocem a přiklopíme druhou vyválenou plackou.

  • 10

    Necháme kynout 30 minut.

  • 11

    Dáme do středně vyhřáté trouby a pečeme.

  • 12

    Když koláč vykyne, potřeme ušlehaným tuhým sněhem z bílků a cukru.

  • 13

    Poprášíme povrch cukrem a strouhanými mandlemi a ještě dopečeme.

Komentáře k receptu