Ovocný koláč kynutý s polevou
Suroviny
- 140 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Droždí
- 400 g Rybíz červený
- 375 ml Mléko polotučné
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Citronová kůra
- 1 hrst Mandle
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 4248 kcal
- Sacharidy 488 g
- Tuky 197 g
- Sodík 1310 mg
- Bílkoviny 134 g
- Uhlovodany 105 g
- Cholesterol 2301.8 mg
- Draslík 2358 mg
- Vláknina 79298 mg
- Vitamín A 79298 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 178.8 mg
- Vitamín E 15.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 175.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do pěny ušleháme máslo, žloutky a celá vejce.
-
2
Mouku dáme do mísy a doprostřed uděláme důlek.
-
3
Droždí rozdrobíme do 2 lžíc vlažného mléka, smícháme s 2 lžičkami cukru a nalijeme do důlku.
-
4
Smícháme s malým množstvím mouky, přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout na teplém místě.
-
5
Přidáme ušlehané máslo s vejci a zbývající přísady.
-
6
Jeli třeba přidáme i vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí.
-
7
Přikryjeme utěrkou a necháme kynout, než se těsto zdvojnásobí.
-
8
Odebereme z těsta polovinu a vyválíme na placku.
-
9
Dáme ji na vymazaný plech, poklademe okapaným ovocem a přiklopíme druhou vyválenou plackou.
-
10
Necháme kynout 30 minut.
-
11
Dáme do středně vyhřáté trouby a pečeme.
-
12
Když koláč vykyne, potřeme ušlehaným tuhým sněhem z bílků a cukru.
-
13
Poprášíme povrch cukrem a strouhanými mandlemi a ještě dopečeme.