Františkolázeňské mandlové rohlíčky
Suroviny
- 100 g Mandle
- 30 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka polohrubá
- 20 g Droždí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Citronová kůra
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 219 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 11 g
- Sodík 115 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 127.5 mg
- Draslík 171.4 mg
- Vláknina 4439.7 mg
- Vitamín A 4439.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dáme do mísy mouku a uděláme uprostřed důlek.
-
2
Rozetřeme droždí se lžičkou cukru v mléce a nalijeme do důlku. Smícháme s malým množstvím mouky, přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout.
-
3
Utřeme do pěny máslo s cukrem, vmícháme postupně žloutky, smetanu, sůl a citronovou kůru.
-
4
Vypracujeme na vále tužší těsto, které přikryjeme a necháme vykynout, aby zdvojnásobil objem. Prohněteme, vyválíme na tenkou placku a krájíme čtverce 10x10 cm.
-
5
Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a roh od rohu svineme do tvaru rohlíčku.
-
6
Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme směsí mandlí a cukru a dáme na vymazaný plech.
-
7
Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 170 stupních dozlatova.