Františkolázeňské mandlové rohlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Mandle
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 20 g Droždí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 4 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 219 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 115 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 127.5 mg
  • Draslík 171.4 mg
  • Vláknina 4439.7 mg
  • Vitamín A 4439.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dáme do mísy mouku a uděláme uprostřed důlek.

  • 2

    Rozetřeme droždí se lžičkou cukru v mléce a nalijeme do důlku. Smícháme s malým množstvím mouky, přikryjeme mísu utěrkou a necháme kynout.

  • 3

    Utřeme do pěny máslo s cukrem, vmícháme postupně žloutky, smetanu, sůl a citronovou kůru.

  • 4

    Vypracujeme na vále tužší těsto, které přikryjeme a necháme vykynout, aby zdvojnásobil objem. Prohněteme, vyválíme na tenkou placku a krájíme čtverce 10x10 cm.

  • 5

    Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme cukrem a roh od rohu svineme do tvaru rohlíčku.

  • 6

    Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme směsí mandlí a cukru a dáme na vymazaný plech.

  • 7

    Pečeme 30 minut v předehřáté troubě při 170 stupních dozlatova.

Komentáře k receptu