Rychlá večeře podle těchto receptů je skutečně hotová za pár minut, lépe řečeno za půl až tři čtvrtě hodin. Jídla skvěle chutnají, jsou vyvážené, často i dietní. Ve většině z nich můžete využít zbytky nebo suroviny, které máte vždycky po ruce. Některá jídla se hodí i jako předkrm k vícechodovému menu nebo jako občerstvení na oslavu nebo jinou akci. Tak je vyzkoušejte, nebudete litovat! Váš život bude šťastnější a zdravější, stejně jako vaši blízcí.
Teplý salát s bramborami a zeleninou
- 500 gramů menších nových brambor
- 2 šalotky
- 2 vejce
- 2 rajčata
- 100 gramů černých oliv
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
- hrst petrželky
- sůl
- pepř
Brambory očistíme, rozkrájíme na čtvrtky a i se slupkou dáme vařit. Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Šalotky oloupeme a nakrájíme na plátky, omytá rajčata na osminy. Olivy necháme okapat a nakrájíme na kolečka. V misce smícháme olivový olej, dijonskou hořčici, sůl a pepř. Uvařené brambory slijeme a smícháme s vejci, rajčaty, šalotkou a olivami. Salát pokapeme připravenou zálivkou a posypeme nasekanou petrželkou.
Špagety s ančovičkami a parmezánem
- 500 gramů špaget
- 100 gramů ančoviček
- 100 gramů parmezánu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce kaparů
- 2 lžíce olivového oleje
- hrst čerstvé petrželky
- sůl
- pepř
Špagety uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu a scedíme je. Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a orestujeme na olivovém oleji. Do pánve přidáme kapary a pokrájené ančovičky a orestujeme je, dochutíme solí a pepřem. Poté přilijeme trochu vody a směs krátce povaříme. Přidáme okapané špagety, promícháme a chvíli opékáme. Na talířích špagety posypeme nastrouhaným parmezánem a nadrobno nasekanou petrželkou.
Pikantní pečená kukuřice
- 1 kilogram vařených kukuřičných klasů
- 5 lžic olivového oleje
- 3 chilli papričky
- 1 lžíce másla
- hrst čerstvé bazalky
- sůl
- pepř
Kukuřičné klasy nakrájíme na válečky o délce 4 až 6 cm, dáme je do zapékací misky, položíme na ně plátky másla a pokrájené chilli papričky, pokapeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Dáme do trouby vyhřáté na 220°C a pečeme dozlatova, tedy asi 20 minut. Mezitím si nasekáme bazalku, kterou hotovou kukuřici posypeme. Podáváme se světlým pečivem a dipem dle vlastního výběru.
Rychlá pizza s rajčaty
- 1 balení listového těsta
- 4 rajčata
- 200 gramů mozzarelly
- 6 lžic rajčatového protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce sušeného oregana
- hrst bazalky
- sůl
- pepř
Česnek oloupeme a rozmačkáme, smícháme s protlakem, olivovým olejem, sušeným oreganem a solí a pepřem. Listové těsto rozválíme a rovnoměrně ho potřeme připravenou směsí. Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a naskládáme na pizzu, stejně jako na plátky nakrájenou mozzarellu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 15 minut. Hotovou pizzu servírujeme s lístky bazalky.
Zapečené žampiony
- 10 žampionů
- 2 jarní cibulky
- 100 gramů slaniny
- 150 gramů sýra Niva
- 1 lžíce másla
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl
- pepř
Jarní cibulky nakrájíme nadrobno, slaninu na kostky a dáme do rozpálené pánve s máslem. Žampiony oloupeme a odkrojíme nožičky, které přidáme na pánev. Po chvilce restování směs sundáme z plotýnky, smícháme s nivou, přidáme tymián, sůl a pepř. Promíchanou směsí naplníme kloboučky žampionů a pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C asi 15 minut.
Salát z červené řepy
- 1 větší červená řepa
- 1 vejce
- 2 lžíce majonézy
- sůl
Vejce uvaříme natvrdo a necháme vystydnout. Řepu omyjeme a i se slupkou uvaříme doměkka, necháme řepu vychladnout a poté z ní slupku oloupeme. Pokud si chcete tuto práci ušetřit, můžete použít předvařenou červenou řepu, kterou seženete snad v každém supermarketu. Nyní řepu najemno nastrouháme, stejně jako uvařené vejce. Obě suroviny smícháme, přimícháme majonézu a dochutíme solí. Salát před podáváním vychladíme.
Párkové muffiny z kukuřičné mouky
- 8 – 10 párků
- 2 vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 1 hrnek podmáslí
- ¼ hrnku cukru krystal
- 115 g másla (pokojová teplota)
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
V misce smícháme povolené máslo, cukr a vejce, přilijeme podmáslí a šleháme. V druhé misce smícháme obě mouky, jedlou sodu a sůl, sypké suroviny přesypeme do druhé misky a důkladně promícháme. Těsto naplníme do košíčků nebo forem na muffiny přibližně do dvou třetin. Párky nakrájíme na čtvrtky a každou zapíchneme doprostřed muffinu. Pečeme v troubě předehřáté na 190°C po dobu 8 až 12 minut, dokud není těsto krásně zlaté.
Brambory Hasselback
- 4 velké brambory
- 12 plátků anglické slaniny
- 120 gramů čedaru
- 2 lžíce strouhaného parmezánu
- hrst pažitky
Brambory omyjeme a nakrájíme – do každé brambory uděláme zhruba 20 zářezů, dáváme si pozor, abychom neprokrojili úplně, brambora musí zůstat pohromadě. Do zářezů vložíme střídavě kousky anglické slaniny a čedaru, pokud některá mezera zůstane prázdná, nevadí. Naplněné brambory posypeme strouhaným čedarem a nasekanou pažitkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 230°C, dokud nejsou brambory zlatavě hnědé a propečené.
Opečená bagetka s fetou a lososem
- 1 bageta
- 120 gramů uzeného lososa
- 100 g fety
- 60 gramů krémového sýra -např. Lučina
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Bagetu nakrájíme na plátky a vyskládáme do rozpálené pánve s olivovým olejem. Po chvilce je otočíme, v případě potřeby přilijeme trochu oleje a opékáme dozlatova a dokřupava. Mezitím si v misce smícháme fetu a krémový sýr s trochou soli a pepře. Na orestované bagetky dáme trochu této směsi a kousek uzeného lososa.
Čočkový salát s červenou řepou a kozím sýrem
- 200 gramů předvařené čočky
- 300 gramů vařené červené řepy
- 100 gramů kozího sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce dijonské hořčice
- hrst bazalky
- sůl
- pepř
Čočku uvaříme, slijeme a necháme vychladnout. Smícháme olivový olej, hořčici, sůl a pepř a touto směsí přelijeme vychladlou čočku. Červenou řepu nakrájíme na plátky, bazalku omyjeme a nahrubo nasekáme. Ochucenou čočku posypeme červenou řepou, bazalkou a rozdrobeným kozím sýrem.
Rychlá pizza s rajčaty
- 1 balení listového těsta
- 4 rajčata
- 200 gramů mozzarelly
- 6 lžic rajčatového protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce sušeného oregana
- hrst bazalky
- sůl
- pepř
Česnek oloupeme a rozmačkáme, smícháme s protlakem, olivovým olejem, sušeným oreganem a solí a pepřem. Listové těsto rozválíme a rovnoměrně ho potřeme připravenou směsí. Rajčata omyjeme, nakrájíme na plátky a naskládáme na pizzu, stejně jako na plátky nakrájenou mozzarellu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 15 minut. Hotovou pizzu servírujeme s lístky bazalky.
Telecí plátek s citronem
- 800 gramů telecí kýty
- 400 gramů cherry rajčat
- 4 dl bílého vína
- 8 lžic olivového oleje
- 1 citron
- hrst čerstvé petrželky
- několik snítek tymiánu
- trocha hladké mouky
- sůl
- pepř
Telecí maso omyjeme, očistíme, naporcujeme na čtyři steaky, které naklepeme, osolíme, opepříme a lehce poprášíme hladkou moukou. Rozpálíme pánev, nalijeme do ní olej a telecí steaky necháme opéct z obou stran. Z omytého citronu vymačkáme šťávu a přilijeme ji do pánve, stejně jako bílé víno, a krátce podusíme. Přihodíme lístky tymiánu a ještě chvilku dusíme. Na další pánvi opečeme na oleji omytá cherry rajčátka a můžeme spolu s telecím podávat.
Rýžové nudle s tofu
- 600 gramů rýžových nudlí
- 250 gramů tofu
- 150 gramů brokolice
- 100 gramů zelených fazolových lusků
- 1 mrkev
- 3 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- 4 stroužky česneku
- hrst rukoly
- šťáva z ½ limetky
- sůl
- pepř
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, odstavíme z plamene a vložíme rýžové nudle asi na 5 minut, poté je scedíme a necháme odkapat. Mrkev očistíme a nakrájíme na proužky, brokolici rozebereme na menší růžičky, fazolky omyjeme a necháme okapat. Všechny tři druhy zeleniny upravíme takto: vložíme je do vroucí vody, po dvou minutách přemístíme do ledové vody a poté dáme do cedníku okapat. Na pánvi si rozpálíme sezamový olej, přidáme česnek nakrájený na tenké plátky, spařenou zeleninu a na kostky pokrájené tofu. Smažíme asi dvě minuty, poté přidáme rýžové nudle, sójovou omáčku, šťávu z limetky, sůl a pepř. Po chvilce restování přemístíme směs do misek a promícháme s rukolou. Ihned podáváme.
Lenka Ambrožová