Možná vás překvapí, že zelenina tepelnou úpravou nepřijdete o cenné vitamíny a minerály. Chcete se naučit, jak ovládnout svůj gril a vykouzlit na něm výbornou zeleninu, které nikdo neodolá? Pak čtěte dál!
Hodně lidí při grilování zůstává jen u osvědčené papriky, cukety a žampionů, vy se ale nebojte experimentovat, vyzkoušet můžete v podstatě jakýkoliv druh zeleniny a zklamaní dozajista nebudete. Poradíme vám, jak který druh grilovat, nejdříve si ale osvojíme několik základních pravidel, která vám dopomohou ke skvělému výsledku.
Pravidla pro grilování zeleniny
- Kupujte pouze čerstvou a kvalitní zeleninu, nejlépe přímo od farmáře. Nyní vám to možná připadá nepodstatné, rozdíl v chuti ale určitě poznáte.
- Vybírejte zeleninu menší, bude šťavnatější a chutnější.
- Zeleninu před grilováním důkladně omyjte.
- Zeleninu, kterou není třeba vypotit, solíme až po grilování, nikoli před ním.
- Gril rozpalte, jak nejvíc to půjde, tepelná úprava by totiž měla být co nejrychlejší, aby si zelenina zachovala své vitamíny a jiné prospěšné látky.
- Pro šetrnější přípravu můžete zeleninu zabalit do alobalu, případně klasického grilu použít žulovou desku.
- Pokud teplé zelenině zrovna moc neholdujete, můžete grilovanou zeleninu nechat zchladnout a teprve potom konzumovat, i studená bude chutnat skvěle.
Vybrané druhy zeleniny a jak je grilovat
Každý druh zeleniny vyžaduje při grilování trochu jiný postup, proto jsme pro vás připravili malý přehled.
Cibule
Spoustu lidí by asi nenapadlo grilovat cibuli, ale světe div se, je to pochoutka. Stačí cibuli nebo šalotku oloupat, nakrájet na tlustší plátky a grilovat na grilovacím tácku nebo alobalu.
Cuketa
Cuketu neloupeme, grilujeme ji se slupkou, která se ale ráda připaluje, a proto musíme být ve střehu a cuketu hlídat. Cuketu krájíme na kolečka nebo příčné plátky, a protože obsahuje hodně vody, necháme ji vypotit – nasolíme ji, chvíli počkáme, potom ji opláchneme a osušíme papírovým ubrouskem. Plátky cukety můžeme po ogrilování srolovat do rolky, kterou naplníme např. sýrem.
Fazolové lusky
Žluté i zelené fazolové lusky představují vynikající a zdravou přílohu k masu. Umyjeme je, odkrojíme okraje a fazolky rozprostřeme na grilovací tácek či alobal, drobné fazolky by nám totiž jinak propadaly dolů. Zakápneme je olivovým olejem nebo poklademe máslem a grilujeme dozlatova, tj. asi 15 minut.
Chřest
Grilovaný chřest se stává velmi oblíbený, a není se čemu divit, chutná totiž opravdu skvěle. Zelený chřest, který se pro grilování hodí víc než bílý, omyjeme a odřízneme či odlomíme z každého výhonku zdřevnatělý konec. Několik výhonků napíchneme na jednu špejli po obou koncích, na rozpáleném grilu totiž budeme chřest otáčet – grilujeme 4 až 5 minut po každé straně. Gurmáni si mohou chřest grilovat obalený anglickou slaninou nebo na talíři pokapat dresinkem nebo balzamikovým octem.
Kukuřice
Grilovaná kukuřice je výjimečnou pochoutkou, na níž si smlsnou i děti. Její příprava není vůbec složitá, stačí z klasů oloupat šustí, potřít kukuřici máslem a za občasného obracení grilovat dozlatova. Kromě klasického másla můžeme ochutnat i máslo bylinkové, dokonce i vlastní výroby.
Pokud nepoužíváme čerstvou kukuřici, ale vakuově balenou, je lepší ji před grilováním povařit, vodu ale nesolíme, jinak by klasy ztvrdly.
Lilek
Lilek upravujeme podobně jako cuketu, také ho krájíme na kolečka nebo plátky a necháme vypotit.
Mrkev
Malou a křupavou jarní mrkvičku očistíme kartáčkem nebo rovnou oloupeme a uřízneme jí nať. Mrkve poté potřeme olivovým olejem nebo máslem a grilujeme dozlatova. Skvělého výsledku dosáhneme, když tuto zeleninu chvilku před tím, než je hotová, pokapeme medem nebo javorovým sirupem.
Paprika
Pro grilování je vhodnější červená, oranžová a žlutá paprika než zelená. Podélně ji nakrájíme na čtvrtky, zbavíme vnitřek semínek a pečeme na grilu, dokud na povrchu nevzniknou černé puchýřky. Teprve potom solíme.
Patison
Patison omyjeme, nakrájíme příčně na plátky (vršek a spodek nepoužijeme) a grilujeme asi 5 minut.
Rajče
Ke grilování jsou vhodnější cherry rajčátka, která grilujeme vcelku, pro lepší efekt přímo na větvičce. Pokud máme k dispozici jen velké plody, rozkrájíme je na půlky nebo tlustší plátky a grilujeme v grilovací misce nebo na alobalu. Při grilování rajčata obracíme a nikam se nevzdalujeme, jsou totiž rychle hotová.
A co k tomu?
Grilovanou zeleninu servírujeme jako přílohu k masu nebo rybě , případně samotnou. Před grilováním a během něj zeleninu potíráme olivovým olejem s nasekanými bylinkami nebo ochuceným máslem a na talíři ji doplníme dipem.
Pažitkové máslo
- ¼ kostky másla
- Pažitka podle chuti
- 3 lžičky citronové šťávy
- Sůl
Změklé máslo našleháme, vmícháme do něj ostatní suroviny, směs potom vložíme do silikonové formy nebo zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice ztuhnout.
Česnekový dip s oreganem
- 500 g bílého jogurtu
- 3 stroužky česneku (může být i víc, záleží na chuti)
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce citronové šťávy
- Hrst oregana
- Sůl
- Pepř
Česnek si oloupeme a rozmačkáme nebo nastrouháme, smícháme ho s jogurtem a zakysanou smetanou. Přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu a nasekané oregano. Vše pořádně zamícháme a máme hotovo.
L.Ambrožová