Existuje obrovské množství různých salátů, třeba ovocné, zeleninové, těstovinové, se sýrem, s masem, se šunkou, s bylinkami… Několik salátů je ale všeobecně známých a slavných po celém světě, a právě ty si dnes vyzkoušíme. Jedná se o svěží italskou klasiku Caprese i o trochu méně známou Panzanellu, původně holandský salát Coleslaw, který ale zdomácněl v angloamerickém světě, americký Waldorf s jablky, francouzský Niçoise, „krále salátů“ Crab Louie a chybět nemůže ani populární Caesar.
Caprese
- 200 g mozzarelly
- 3 rajčata
- hrst lístků bazalky
- olivový olej
- balzamikový ocet
- čerstvě namletý černý pepř
- mořská sůl
Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky, stejně jako mozzarellu. Plátky rajčat a mozzarelly klademe na talíř, ozdobíme lístky bazalky, posypeme černým pepřem a mořskou solí a pokapeme olivovým olejem a balsamikem. Salát dáme alespoň na půl hodiny do lednice, podává se totiž vychlazený.
TIP: Pokud si chceme Caprese trochu ozvláštnit, můžeme ho doplnit černými olivami.
Panzanella
- 3 červené papriky
- 400 g staršího chleba
- 600 g cherry rajčat
- 100 ml olivového oleje
- ½ čajové lžičky cukru krupice
- 60 ml červeného vinného octa
- ½ červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 hrsti bazalkových lístků
Předehřejeme si troubu na 200°C, na plech si rozprostřeme papriky a chleba natrhaný na kousky, který pokapeme olivovým olejem, a necháme péct 20 až 25 minut. Rajčata si nakrájíme na kostičky a v misce smícháme s cukrem a solí. Až se na paprikách vytvoří puchýřky, vyndáme je z trouby a uzavřeme do sáčku, aby se zapařily, a poté z nich oloupeme slupku, odstraníme z nich semeník a nakrájíme je na kostičky. Opečený chléb, olivový olej, vinný ocet, cibuli nakrájenou na plátky a česnek na drobné kostičky přidáme do misky s rajčaty a promícháme. Necháme chvilku stát a poté přimícháme i pečenou papriku a bazalkové listy. Pokud je to potřeba, dochutíme solí či pepřem, a podáváme.
TIP: Salát Panzanella můžeme obměnit přidáním ančoviček.
Coleslaw
- ½ hlávky bílého zelí
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 kusy řapíkatého celeru
- 250 g majonézy
- sůl
- cukr
- mletý pepř
- vinný ocet
- citronová šťáva
Řapíkatý celer oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, stejně jako zelí a cibuli. Mrkev oloupeme a nastrouháme na tenké nudličky. V misce smícháme majonézu, cukr, sůl, pepř, citronovou šťávu a vinný ocet, tento dresink promícháme se zeleninou a necháme v lednici rozležet.
TIP: Existuje obrovské množství variací na salát Coleslaw. Mezi ty nejoblíbenější patří Coleslaw s petrželkou, rozinkami nebo ořechy.
Waldorf
- ½ malého kořenového celeru
- 3 kusy řapíkatého celeru
- 2 zelená kyselá jablka
- 3 polévkové lžíce majonézy
- 3 polévkové lžíce zakysané smetany
- 4 hrsti vlašských ořechů
- třtinový cukr
- citronová šťáva
- mletý bílý pepř
- sůl
Kořenový i řapíkatý celer očistíme a nastrouháme na tenké nudličky. Jablka zbavíme jádřinců, nakrájíme na tenké plátky a pokapeme citronovou šťávou. Majonézu smícháme se zakysanou smetanou, přisypeme trochu soli, cukru a pepře a promícháme s oběma druhy celeru, potom jemně vmícháme i jablka a vlašské ořechy.
TIP: Skvělého výsledku dosáhnete také tehdy, když do salátu přimícháte rozpůlené kuličky červeného hroznového vína.
Niçoise
- 2 vejce
- 100 g zelených fazolových lusků
- 250 g římského salátu
- 100 g salátové okurky
- 100 g rajčat
- 150 g vařených brambor - raných nebo salátových
- 200 g konzervovaného tuňáka
- 80 g černých oliv
- 10 g ančoviček
- olivový olej
- sůl
Dresink:
- 2 žloutky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička cukru krystal
- 1 dl olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 4 ančovičky
- vinný ocet
- sůl
- mletý pepř
Vejce si uvaříme natvrdo, necháme je vychladnout a poté oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Fazolové lusky spaříme, potom je okamžitě vložíme do studené vody a scedíme. Salát nakrájíme na nudličky, salátovou okurku, rajčata a uvařené brambory na tenké plátky. Nyní si připravíme dresink: žloutky, hořčici, střik vinného octa, sůl, pepř a cukr v misce šleháme za postupného přilévání olivového oleje. Až nám vznikne směs podobná majonéze, přimícháme ještě drcený česnek a nasekané ančovičky. Zeleninu smícháme s dresinkem a servírujeme na talíře, kde ho ještě dozdobíme vejcem uvařeným natvrdo, rozdrobeným tuňákem, ančovičkami a olivami.
TIP: Konzervovaného tuňáka můžete nahradit čerstvým, stačí ho jen dorůžova opéct na olivovém oleji a po vystydnutí nakrájet na plátky.
Crab Louie
- 300 g krabího masa
- 1 hlávka ledového salátu
- 1 avokádo
- 3 rajčata
Dresink:
- 250 g majonézy
- 100 g kečupu
- 75 g černých oliv
- 2 natvrdo uvařená vejce
V misce smícháme majonézu, kečup, nasekané černé olivy a nadrobno pokrájená vejce. Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a nakrájíme na tenké plátky, rajčata na měsíčky. Z listů ledového salátu vytvoříme na talíři lůžko, na něj poklademe krabí maso, avokádo a rajčata a přelijeme dresinkem.
TIP: Pokud máte rádi chřest, můžete ho přidat i do tohoto salátu.
Caesar
- 1 římský salát
- 2 žemle nebo jiné bílé pečivo
- 150 g parmezánu
- 2 kuřecí prsa
- olivový olej
- pepř
- sůl
Dresink:
- 2 žloutky
- 100 ml oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička cukru krystal
- 1 stroužek česneku
- 4 ančovičky
- vinný ocet
- sůl
- pepř
Bílé pečivo nakrájíme na kostičky a v troubě z něj upečeme krutonky. Kuřecí prsa očistíme, pokrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a osmažíme na troše olivového oleje. V misce vyšleháme žloutky se střikem vinného octa, hořčicí, cukrem, pepřem a solí. Postupně přidáváme nasekaný česnek a pokrájené ančovičky. Salát natrháme a promícháme s dresinkem, který jsme si právě připravili. Na talíř naservírujeme salát, na něj maso a krutonky, navrch nastrouháme parmezán.
TIP: Salát Caesar můžeme ozvláštnit opečenou anglickou slaninou.
Lenka Ambrožová