Tatarské bifteky z ryb se musí vzhledem k delikátní jemné chuti masa správně dochutit. U lososa se používá kopr, šťáva z lunetky nebo citronu a případně i zakysaná smetana, u tuňáka křen, wasabi ale třeba i sojová omáčka. K zdobení se v obou případech hodí kaviár, nejlépe černý.
Servírování
K tatarským biftekům z lososa, tuňáka, rajčat a dalších jiných používaných surovin se nepřidávají další dochucující ingredience a tak se servírují na rozdíl od originálního tataráku z hovězího masa jiným způsobem. Možností je několik.
Alternativní tataráky z ryb a zeleniny se například mohou
- pomocí formy vytvarovat do úhledného kopečku na talíř
- rozložit na salátové listy
- namazat na topinku z bílého chleba
- vložit do „lodiček“ dužniny zbavených salátových okurek
Tataráky z ryb dobře vypadají, když se do formičky vloží nejdříve připravený tatarák a na něj jako základní spodní část vhodná nakrájená nebo nastrouhaná zelenina. Po vyklopení na talíř porce vypadá skutečně velmi efektně.
Tatarák z lososa
Příprava trvá maximálně 20 minut, přibližně 30 minut se pak musí tatarák z lososa nechat chladit.
Suroviny na porce pro 4 osoby
- 500 g čerstvého lososa
- 1 lžička olivového oleje
- 2 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř
- 1 šalotka
- čerstvý kopr
- 5 lžic zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy
- 1 natvrdo uvařené vejce
- 1 avokádo
- 4 plátky tmavého chleba
Postup
Maso lososa se naseká najemno, promíchá s olejem a lžící dijonské hořčice, ochutí solí a pepřem a dá na 30 minut vychladit.
V průběhu chlazení masa se oloupe a na malé kostičky nakrájí šalotka, kopr se jemně naseká. Zakysaná smetana se promícháme s majonézou, čerstvě mletým pepřem a lžící hořčice. Oloupaná vejce a avokádo se rozkrájí na měsíčky.
Vychlazené maso lososa se promíchá se šalotkou a koprem, rozloží se na chléb a doplní nakrájenými vajíčky, avokádem a ochucenou smetanou.
TIP: Maso lososa je možné při míchání ještě dochutit šťávou z lunetky nebo citrónu.
Tatarák z čerstvého tuňáka
Příprava trvá přibližně 20 minut, hodinu je pak potřeba tatarák z tuňáka nechat chladit.
Suroviny na porce pro 4 osoby
- 300 g čerstvého tuňáka
- 1 malá šalotka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sojové omáčky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce citronové šťávy
- 200 g zakysané smetany
- bylinky
- bageta
Postup
Maso tuňáka se jemně naseká a oloupaná šalotka se nakrájí na velmi malé kostičky. Tuňák se smíchá s nakrájenou šalotkou, olejem a sojovou omáčkou, dochutí solí, pepřem a citrónovou šťávou a dá na hodinu vychladit.
Porce tataráku z tuňáka se ozdobí zakysanou smetanou a bylinkami, servíruje se s nakrájenou čerstvou bagetou.
TIP: Do masa je možné přimíchat jemně nasekané kapary nebo pažitku.
Tatarák z rajčat
Příprava je delší, trvá vzhledem k uložení rajčat 10 až 12 hodin, hodinu se pak tatarák z rajčat musí nechat chladit.
Suroviny na porce pro 4 osoby
- 10 zralých rajčat
- 1 šalotka
- 1 malá cibule
- čerstvá pažitka
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
- 1 hrst zelených fazolek
- 1 malá cibule
Postup
Omytá rajčata se spaří ve vroucí vodě, oloupou a příčně překrojí, vymačká se z nich šťáva a zrníčka. Pak se rozkrájí na malé kousky, vložíme do síta, zatíží talířem nebo miskou a nechají důkladně - ideálně přes noc - vykapat.
Oloupaná šalotka a opláchnutá pažitka se jemně nakrájí a smíchají s vykapanými rajčaty a olivovým olejem, vše se dochutí solí a pepřem.
Směs se nechá hodinu chladit a pak se servíruje s cibulí, nakrájenou na tenká kolečka.
TIP: Vhodnou přílohou jsou i spařené zelené fazolky