Když dodržíte postup a použijete kvalitní suroviny, nikoli náhražky, připravíte si doma za malou chvilku lahodný dezert, po němž se budou všichni oblizovat. My vám nejen poradíme, jak na tradiční tiramisu, nýbrž navrhneme i nezvyklé a velmi chutné variace.
Kvalitní suroviny jsou základ
Přestože často slýcháme, že dobré tiramisu se dá vyrobit i z pomazánkového másla či lučiny, neřiďte se tím. Může se zdát, že všechny krémové sýry si musí být podobné, to je však opravdu jen zdání. Složení lučiny a podobných sýrů se od mascarpone výrazně liší, obsahuje totiž méně tuku a naopak více bílkovin a sůl. Pokud tedy chceme dosáhnout opravdu pravého tiramisu, používejme mascarpone, v současnosti už cenový rozdíl není tak markantní a ušetřit pár korun na úkor chuti se v tomto případě opravdu nevyplácí.
Další důležitou surovinou jsou cukrářské piškoty, nejlépe italské savoiardi. Od těch našich dětských se liší tvarem a jejich povrch je posypán cukrem, jsou tedy sladší a navíc se nerozmočí.
Vejce se do tiramisu dávají syrová, je proto velmi důležité, aby byla čerstvá. Pokud máte tu možnost, využijte domácí.
Na posypání používáme výhradně kakaový prášek, nejlépe holandské kakao. Granko, Nesquik a podobná „kakaa“ nejsou vhodná.
Možnost výběru máme naopak v použitém alkoholu – vhodné je Amaretto, rum, koňak, whisky, víno marsala, ochucené likéry atd.
Nejlepší recepty na tiramisu
Tradiční tiramisu
- 500 g mascarpone
- 20 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 100 ml Amaretta nebo jiného alkoholu
- 200 ml silné kávy (espressa)
- 2 balení cukrářských piškotů
- kakao na posypání
Uvaříme silnou kávu, přelijeme ji do hlubší misky a necháme chladnout. Mezitím si vyšleháme mascarpone, žloutky a oba cukry do pevného krému. Musíme dávat pozor, aby nebyl krém vyšlehaný málo, potom by byl těžký a vlhký. Cukrářské piškoty lehce namáčíme v kávě smíchané s likérem a vykládáme jimi vybranou nádobu (skleněná nebo keramická mísa, kompotové mističky, skleničky). Piškoty musí být vlhké, ale nikoli rozmáčené. Na vrstvu piškotů rozetřeme krém a na něj opět poklademe namočené piškoty. Takovýchto pater tvoříme, kolik chceme, ale vždy platí, že poslední vrstvou je krém, který hustě posypeme kakaem. Dezert dáme do lednice ztuhnout, a to alespoň na dvě hodiny.
Jahodové tiramisu
Jahodové (a vlastně jakékoliv ovocné) tiramisu připravíme velmi snadno – postup je stejný jako v předchozím receptu, jen na piškoty přidáme vrstvu nakrájených jahod, teprve potom přichází na řadu krém. Ovoce má i dekorativní funkci, proto si ho trochu schováme navrch dezertu.
Tiramisu brownies
Kombinace hutného amerického čokoládového dezertu brownies a nadýchaného italského kávového tiramisu zní možná podivně, rozhodně však stojí za zkoušku. Doba přípravy se sice trochu protáhne, těžkého na tom ale nic není. Nejprve upečeme brownies, necháme je vychladnout a poté na ně vrstvíme tiramisu jako v prvním receptu – začneme piškoty namočenými v kávě a likéru, pokračujeme krémem a navrchu posypeme kakaem.
Jak tedy na brownies?
- 350 g hořké čokolády (alespoň 50%)
- 250 g másla
- 250 g cukru krupice
- 3 velká vejce
- 85 g hladké mouky
Máslo nakrájené na kousky dáme v kastrůlku na plotýnku, přidáme na kostičky nalámanou čokoládu a necháme rozpustit, poté směs odstavíme a necháme vychladnout. Troubu si předehřejeme na 180°C a připravíme si pekáček vyložený pečicím papírem. Vejce s cukrem šleháme ho husté světlé pěny, přiléváme čokoládovou směs a smícháme. Vypneme si mixér a ručně do těsta zamícháme prosetou mouku. Nalijeme do pekáčku, vložíme do trouby a pečeme 25 až 30 minut. Brownies nesmíme přepéct, musí být vláčné a uvnitř mazlavé.
Tiramisu kuličky
Tiramisu je skvělé, ale tiramisu jednohubky jsou ještě lepší! Vyzkoušejte tyhle krásné a chutné kuličky, které můžete podávat na párty nebo je zabalené v krabičce darovat někomu blízkému jako originální dárek.
- 2 balíčky cukrářských piškotů
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 150 g mascarpone
- 2 – 3 polévkové lžíce espressa
- 2 čajové lžičky likéru
- 300 g čokoládové polevy nebo čokolády na vaření
Cukrářské piškoty si rozdrtíme, přidáme cukr a promícháme. Tuto sypkou směs šleháme s mascarpone, přilijeme kávu a likér. Vzniklé těsto dáme na tři čtvrtě hodiny do lednice. Nyní z těsta tvoříme kuličky o průměru asi 2,5 cm, pokládáme je na pečící plech a vložíme na 10 minut do mrazáku. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, v které kuličky namáčíme a pak je opět necháme ztuhnout.