Telecí ořech

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Telecí ořech
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 60 g Slanina vepřová
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.5 ks Celer bulvový
  • 0.4 ks Citronová kůra
  • 1 ks Saturejka
  • 1 ks Tymián sušený
  • 1 ks Šalvěj čerstvá
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Rozmarýn čerstvý
  • 1 dl Víno bílé
  • 1 dl Hovězí vývar základní
  • 1 polévková lžíce Mouka bramborová
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 516 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 112 g
  • Sodík 562 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 413.9 mg
  • Draslík 1288 mg
  • Vláknina 24943.8 mg
  • Vitamín A 24943.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 68.2 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Telecí ořech (kulatá část kýty) protkneme slaninou a osolíme.

  • 2

    Rozehřejeme v pekáči kousek másla a slaninu, přidáme nakrájenou zeleninu, cibuli nakrájenou na kolečka, kousek citronové kůry, svazeček saturejky, šalvěje, rozmarýnu, tymiánu a vše necháme zčervenat.

  • 3

    Pak přidáme maso, necháme chvíli dusit na plameni a potom dopečeme v troubě.

  • 4

    Maso můžeme podlévat lžící polévky a lžící bílého vína.

  • 5

    Vypečenou šťávu zasypeme bramborovou moukou, pokud ji nemáme tak hladkou moukou. Omáčku přecedíme.

  • 6

    Nebo přiléváme místo vína po lžících smetanu a zahustíme šťávu 3 žloutky, dle chuti zakápneme citronovou šťávou. Také můžeme žloutky vynechat. Tato pečeně se však musí často obracet, aby z jedné strany neokorala a byla všude stejně měkká.

Komentáře k receptu