Vynikající domácí pesto

Publikováno: 17.05.2016
Kořenící pastu zvanou pesto lze velmi jednoduše připravit v hmoždíři nebo mixéru. Rozlišujeme pesto zelené a červené. Základem zeleného je bazalka, červeného sušená rajčata.

Zelené pesto

Zelené pesto - Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Původ pesta se klade do oblasti Ligurie v severní Itálii, přídomek genovese má podle severoitalského města Janov (Genova).

Tradiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém moždíři dřevěnou paličkou.. Do nich se dále přidává sůl, česnek, parmezán nebo jiný drobně strouhaný ovčí sýr a piniové oříšky, nakonec ještě olivový olej.

Zelené pesto se neohřívá, protože bazalka při vysoké teplotě hořkne.

Příprava zeleného pesta

Ingredience

  • svazek bazalky
  • 30 g piniových oříšků
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce strouhaného ovčího sýra Pecorino
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • hrubá sůl

Postup

Podle tradičního italského způsobu se bazalkové listy v mramorovém hmoždíři rozdrtí a rozetřou dřevěnou paličkou. Do bazalky se pak přidává sůl a česnek, parmezán, jiný drobně strouhaný ovčí sýr Pecorino a piniové oříšky, Nakonec se podle potřeby dolévá olivový olej.  Přísady by se měly rozmělnit také v hmoždíři, mohou se ale připravit i s tyčovým mixérem.

Červené pesto

Jiný druh pesta, pesto alla siciliana (pesto rosso - červené pesto) obsahuje místo bazalky sušená rajčata. U něj je složení a postup přípravy trochu jiný než u zeleného pesta. Místo čerstvých bazalkových listů přidáváme kromě sušených rajčat ještě pepř. V hmoždíři nebo mixéru vše rozetřeme na pastu, pak se přidají ostatní ingredience jako u zeleného pesta a nakonec olej až do dosažení požadované konzistence.

Použití pesta k kuchyni

Nejlepším receptem je čerstvě připravené pesto se špagetami. Podle klasického receptu z okolí Boloně se špagety vaří a podávají s několika nakrájenými bramborami. Pesto však lze konzumovat i s chlebem, saláty, sýrem apod. Není vhodné jej ohřívat, neboť bazalka při vysoké teplotě hořkne. Chutná ale výborně ke všem těstovinám, grilovaným rybám či vařenému masu. Zjemňuje husté i jednoduché polévky a dolaďuje omáčky.

Pesto běžně prodává konzervované, čerstvě připravené je ale samozřejmě mnohem chutnější.

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty