Bylinkové máslo současně vstřebává a přenáší různé chuťové a vonné složky. K přípravě bylinkového másla se používají různé kořenící přísady a bylinky. Oblíbené jsou variace s pažitkou, petrželí, koprem, bazalkou, tymiánem nebo rozmarýnem.
Použití bylinkového másla
Používá se nejen ke zjemnění omáček, ale i na steaky a jiná masové minutky. Výborné je i na bramborách a jiných přílohách. Namazat se dá také na chléb či jiné pečivo a podává se jako předkrm v restauracích jako pozornost podniku.
Příprava bylinkového másla
Při přípravě je potřeba dodržet doporučený a vyzkoušený postup:
- do velké misky vložte povolené máslo a všechny kořenící přísady
- elektrickým mixérem nebo vidličkou zapracuje přísady do másla
- do potravinářské fólie nebo alobalu přesuneme lžicí máslo
- máslo zabalte do válečku a konce zavažte kouskem provázku
- vychlaďte v ledničce
Základní recept na bylinkové máslo
Základní předpis je jednoduchý - připravuje z másla a kořenících přísad. Máslo se vyndá předem z lednice, aby povolilo a lépe se zpracovávalo.
Na výrobu se používá čerstvé máslo, nejlépe čajové, vyrobené ze sladké smetany. Hlavní přísadou jsou bylinky, například petržel kadeřavá, mletý pepř a sůl.
Česnekové bylinkové máslo
- máslo pokojové teploty
- smetana ke šlehání
- prolisované stroužky česneku
- nasekaný čerstvý rozmarýn
- nasekaný čerstvý tymián
- nasekaná čerstvá šalvěj
- sůl a pepř
Máslo s petrželovou natí a citrónem
- máslo pokojové teploty
- nasekaná čerstvá petrželka
- citrónová šťáva z poloviny většího citrónu
Máslo se sýrem a pažitkou
- máslo pokojové teploty
- sýr s modrou plísní, např. niva
- nasekaná čerstvá pažitka
- sůl
Máslo s citrónem a estragonem
- máslo pokojové teploty
- kůra nastrouhaná ze čtyř mandarinek nebo jednoho pomeranče
- šťáva ze dvou mandarinek nebo poloviny pomeranče
- nasekaný čerstvý estragon
- sůl
Paprikové máslo
- máslo pokojové teploty
- uzená paprika
- najemno nakrájené papričky jalapeño
- sůl
Limetkové máslo s koriandrem
- máslo pokojové teploty
- prolisovaný česnek
- nasekaná čerstvá koriandrová nať
- limetková šťáva
- nastrouhaná limetková kůra
Máslo s citrónovou kůrou a kari kořením
- máslo pokojové teploty
- kari koření
- nastrouhaná citronová kůra
- nasekaná šalotka
- nasekaná čerstvá koriandrová nať
- chilli papričky
Máslo s citrónem a estragonem
- máslo pokojové teploty
- kůra nastrouhaná ze čtyř mandarinek nebo jednoho pomeranče
- šťáva ze dvou mandarinek nebo poloviny pomeranče
- nasekaný čerstvý estragon
- sůl
Paprikové máslo
- máslo pokojové teploty
- uzená paprika
- najemno nakrájené papričky jalapeño
- sůl
Limetkové máslo s koriandrem
- máslo pokojové teploty
- prolisovaný česnek
- nasekaná čerstvá koriandrová nať
- limetková šťáva
- nastrouhaná limetková kůra
Máslo s citrónovou kůrou a kari kořením
- máslo pokojové teploty
- kari koření
- nastrouhaná citronová kůra
- nasekaná šalotka
- nasekaná čerstvá koriandrová nať
- chilli papričky
Máslo s citrónem a estragonem
- máslo pokojové teploty
- kůra nastrouhaná ze čtyř mandarinek nebo jednoho pomeranče
- šťáva ze dvou mandarinek nebo poloviny pomeranče
- nasekaný čerstvý estragon
- sůl
Paprikové máslo
- máslo pokojové teploty
- uzená paprika
- najemno nakrájené papričky jalapeño
- sůl
Limetkové máslo s koriandrem
- máslo pokojové teploty
- prolisovaný česnek
- nasekaná čerstvá koriandrová nať
- limetková šťáva
- nastrouhaná limetková kůra
Máslo s citrónovou kůrou a kari kořením
- máslo pokojové teploty
- kari koření
- nastrouhaná citronová kůra
- nasekaná šalotka
- nasekaná čerstvá koriandrová nať
- chilli papričky
U tohoto másla je nejdříve potřeba osmahnout šalotku, až zesklovatí. Následně přidat kari a nechat zpěnit. Pak sundat z ohně a nechat až vše vychladne.
Čokoládové máslo s lískovými oříšky
- máslo pokojové teploty
- kakao
- cukr
- nasekané opražené lískové ořechy
Sladké máslo s ořechy a rozinkami
- máslo pokojové teploty
- hnědý cukr
- vanilkový cukr
- mletá skořice
- nastrouhaný muškátový oříšek
- nasekané opražené vlašské ořechy
- rozinky
Skladování
Připravené máslo se nechá ztuhnout v lednici. Krátkou dobu je možné uchovávat v lednici. Skladuje se ve formě válečku, ve sklenici nebo plastové misce. Pokud se bylinkové máslo hned nepoužije, dá se zamrazit.