Rebarbora - kuriózní ovoce, které mnoho lidí považuje za zeleninu, pochází z dalekého Tibetu. Své jméno dostala po poutnících zvaných barbaros, kteří ji přinesli až do Evropy. Rebarbora se tu zabydlela a stala se velmi oblíbenou v Anglii, kde se přidávala do pikantních koláčů. V Itálii z ní začali vyrábět aperitiv Rebarbaro a Němci se pustili do vaření džemů.
Už v její domovině – Tibetu - odhalili léčivé účinky, které má. Reveňové řapíky jsou zdrojem cenných vitamínů a minerálních látek. Obsahují velké množství jablečné a citrónové kyseliny a také vitamin B. Díky niacinu podporuje krevní oběh a energii buněk.
Rebarbora je našemu zdraví velmi prospěšná, ale při její konzumaci musíme mít na paměti, že
- kvůli obsahu kyseliny šťavelové by se jí měli vyhnout lidé s onemocněním ledvin. Kyselina šťavelová navíc odvádí z těla vápník a může napomáhat tvorbě ledvinových či močových kamenů.
- zatím co řapíky jsou velmi zdravé, reveňové listy v sobě skrývají jedovaté látky, kterých se nezbavíte ani tepelnou úpravou. Proto je nutné při sklizni listy řádně oddělit.
- při vaření nikdy nepoužívejte hliníkové nádobí, protože reaguje se šťávou z rebarbory. Zvolte raději nádobí z nerezové oceli.
Může být i nebezpečná
V souvislosti s konzumací rebarbory jsou známy i případy otravy, která se projevuje obdobně jako otrava nezralým ovocem. Typické symptomy otravy začínají během 6 až12 hodin po požití. V některých případech se neprojeví vůbec, ale nastane vážná porucha ledvin, která v nekritičtějších případech může skončit až celkovým selháním životních funkcí. Katastrofálním účinkům kyseliny šťavelové můžeme předejít kombinací s mléčnými výrobky. Proto se rebarborový koláč peče nejčastěji s tvarohem.
Zpracováváme rebarboru
Po sklizení a odstranění listů se můžete pustit do zpracování řapíků. Nejprve řapíky zbavte tvrdé slupky a nakrájejte je na dílky, které krátce povaříte s cukrem a skořicí. Rebarbora má specifickou kyselou chuť, kterou povaření s cukrem poněkud otupí, ale ne zcela potlačí. Na koláč však můžete rebarboru použít i bez povaření.
Rebarboru můžete i zavařit. Zavařenou rebarboru jistě oceníte i v zimních měsících nebo v období, kdy není čerstvá k dostání. Použít ji můžete do sladkých i slaných jídel – vždy se stane příjemným zpestřením. Rebarbora je opravdu výtečná v kombinaci se sýrem, vytvoříte tak neotřelý a lahodný předkrm.
Rebarborový koláč
Ingredience
- 4 stonky rebarbory
- 2 hrnky třtinového cukru
- 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky
- ½ hrnku hladké špaldové mouky
- 125 g másla
- 3 vejce
- ½ hrnku 100% pomerančového džusu
Drobenka
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 50 g hladké špaldové mouky
Postup
Stonky reveně oloupeme a nakrájíme na slabé plátky, promícháme je s 1 hrnkem cukru a necháme odležet.
Zbylý cukr smícháme s prosátou polohrubou a špaldovou moukou. Rozpustíme máslo a necháme ho trochu vychladnout. Do mouky přidáme žloutky a postupně vmícháme pomerančový džus, nakonec přilijeme rozpuštěné máslo. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zapracujeme ho do těsta. Těsto vlijeme do připraveného plechu a rozetřeme. Navrch rozložíme rebarboru.
Máslo, moučkový cukr, vlašské ořechy a mouku zpracujeme prsty na sypkou drobenku, kterou rovnoměrně rozprostřeme na koláč. Plech s koláčem vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 25 minut.
Taštičky s kozím sýrem a rebarborou
Ingredience
- 320 g listového těsta
- 250 g rebarbory
- 90 g plátků kozího sýra
- 1 středně velké vejce
- 150 g strouhanky
- 1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu + pár snítek na dekoraci
- balzamiková redukce na pokapání
Postup
Troubu předehřejeme na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Rozbalíme listové těsto, očistíme okraje a nařežeme na 6 plátů. Potom je vložíme do máslem vymazaných formiček a na okraje naneseme trochu našlehaného vejce.
Strouhanku smícháme s tymiánem, solí a pepřem, vmícháme do zbývajícího šlehaného vejce a rozdělíme do formiček s těstem.
Rebarboru nakrájíme na 4–5 cm dlouhé kousky a na stojato je vložíme do formiček. Každé kolečko kozího sýra rozkrojíme na půlku a vložíme je do formiček okrajem dolů. Nahoru položíme snítky tymiánu a pokropíme balzamikem.
Pečeme 20–25 minut nebo dokud nebude sýr zlatavý a těsto se nezačne nafukovat. Vyjmeme a hned podáváme, nejlépe se salátem podle chuti.
K.Horová