Bezmasé rizoto se připravuje stejně jako jeho ostatní druhy, velmi důležitý je výběr vhodné rýže.
Možnosti, jak k rýži přidat další ingredience jsou v podstatě dvě. V prvním případě se rýže dusí samostatně a zvlášť se také připravují ostatní suroviny, vše se pak smíchá před servírováním. Smíchání musí probíhat zlehka, vhodné jsou například dvě vidličky. Druhou možností je přidání ingrediencí do rýže před jejím dušením a vše se pak tepelně upravuje společně. Zvolený postup musí vycházet především z druhu ostatních ingrediencí, protože některé potraviny by se například při delším dušení společně s rýží mohly rozvařit.
Přísady do bezmasého rizota
Do rizota bez masa se přidávají především různé druhy čerstvé zeleniny nebo dušené houby. Pokud se používá sýr, přidává se až na závěr dušení, případně se jím hotové rizoto pouze doplňuje. V období, kdy není čerstvá zelenina, je možné použít i samostatnou zeleninu mraženou nebo její směsi.
Nejčastěji používané druhy zeleniny do bezmasého rizota
- cibule- jemně nakrájená a lehce osmažená
- česnek - nasekaný nebo prolisovaný česnek především pro ochucení
- pórek - používá se bílá i zelená část
- papriky - drobně nakrájené v různých barvách
- rajčata - nakrájená na kousky, předem spařená a oloupaná
- brokolice - nejlépe uvařená v páře
- květák - předem připravený v páře
- chřest
- hrách - čerstvý nebo mražený předem podušený, sterilovaný se jen scedí
- kukuřice - vhodnější než čerstvá je kukuřice mražená nebo sterilovaná
- kořenová zelenina - mrkev,celer a petržel - samostatně nebo jako směs
- cuketa - nakrájená na kostičky, drobné plátky nebo hrubě nastrouhaná
- kapusta - vhodnější než hlávková je růžičková
- listový špenát - krátce spařený
- zelená nať - pažitka, petrželka, celerová nať , bylinky – např. bazalka
- zeleninové směsi - z čerstvé, mražené nebo sterilované zeleniny
Bezmasé rizoto se může ještě doplnit například o vařená vajíčka, pro zpestření se přidávají například rozinky nebo arašídy.
Ochucení bezmasého rizota je v podstatě stejné jako u ostatních druhů. Používá se různé koření, kečup, hořčice a další ingredience - vždy je ale potřeba ochucovat s ohledem na použité suroviny.