Těstoviny nejsou jen vaječné nebo bezvaječné špagety, fleky, kolínka, nudle… za těstovinu se považuje i v poslední době tolik populární kuskus nebo bulgur.. Těstoviny se vyrábí z nekynutého a nekypřeného těsta z rozdílných surovin, a mají také mnoho různých tvarů. Podle použitých základních surovin a potravinářských přísad a barviv různou barvu – jsou světle nebo sytě žluté, ale i oranžové, červené, zelené… Doba varu se liší podle složení, tvaru a velikosti, vzhledem k času se vyplatí kupovat těstoviny předvařené.
Nejčastěji se podávají vařené jako příloha, využívají se na zavářku do polévek a na přípravu teplých i studených těstovinových salátů. Můžou se ale i zapékat, nebo plnit masem, sýry, zeleninou i luštěninami. Servírují se také tzv. „na sladko“ s mákem, tvarohem, cukrem, medem, kakaem nebo se skořicí.
Vaječné těstoviny jsou zdravější než bezvaječné, protože mají díky obsahu žloutku malé množství cholesterolu a nasycených kyselin. Při jejich výrobě se na 1 kilogram mouky přidává 2 až 5 vajec.
Kuskus je také druh těstoviny. Vyrábí se z krupice, a stal se velmi rychle oblíbeným nejen kvůli své chuti, ale i rychlé a jednoduché přípravě a poměrně pestré využitelnosti.
Bulgur má podobný vzhled, chuť i použití jako kuskus, a stal se oblíbenou součástí stravy. Nejedná se však o krupici, ale o pšeničné hrudky.
Správný postup při vaření těstovin
Na vaření těstovin je nejvhodnější speciální hrnec na těstoviny.Na každých 100 gramů těstovin je potřeba 1 litr vody, na půl kilogramu tedy 5 litrů. Krátce před varem je dobré do vody přidat sůl a olej, a těstoviny ihned důkladně promíchat. Mícháme je i několikrát v době, kdy se již vaří. Uvařené těstoviny ještě „docházejí“ a proto bychom je měli scedit uvařené tzv. „na skus“ - tedy dříve, než jsou zcela měkké. Doba vaření závisí na druhu a velikosti těstovin, pohybuje se od 7 do 12 minut. Na omaštění se používá máslo, olivový nebo rostlinný olej - přidáváme ho do hrnce k scezeným horkým těstovinám a pohybem nádoby promícháme.
Těstoviny je možné podávat s kuřecím, krůtím, vepřovým i hovězím masem, se sýry, zeleninou. Hodí se k nim různé smetanové nebo rajčatové omáčky. Doporučená jedna porce pro ženy je 50 až 80 gramů těstovin v suchém stavu, u mužů je dvojnásobná.
Těstoviny podle druhu základní suroviny
- pšeničné celozrnné a špaldové, které jsou nejvíce oblíbeným druhem. Vyrábí se z celozrnné pšenice nebo špaldy. Jejich barva je většinou tmavší žlutá, mají vysoký obsah sacharidů a vlákniny. Jsou k dostání v mnoha různých tvarech
- pšeničné semolinové – těstoviny z tvrdozrnné pšenice nebo mouky – vyráběné z pšenice semolina. Nerozvářejí se, mají nízký glykemický index, vyšší množství lepku a díky vyššímu obsahu vlákniny zasytí na delší dobu.
- ječné a žitné, většinou bezvaječné, které jsou k dostání především v obchodech se zdravou výživou. Mají poměrně výraznou chuť a mírně lepivou konzistenci.
- pohankové a rýžové, které se konzumují méně často, ale jsou zajímavým a chutným zpestřením stravy. Pohankové se vyznačují rychlou přípravou, rýžové neobsahují lepek.
Tvar těstovin je různý – známe kolínka, nudle, vřetena, fleky, flíčky, písmenka, lasagne, špagety, makarony… Mnohé jsou k dostání i v několika velikostech.
Neplněné těstoviny
Neplněné těstoviny jsou v kuchyni nejběžnější. Většina se hodí na vaření i zapékání. Můžete je podávat s masemi s různými omáčkami. K nejpopulárnějším patří penne, fusilli, spaghetti, makkaroni, linquine, tagliatelle, farfalle nebo lasagne
- Bucatini - dlouhé uvnitř duté špagety
- Cannelloni - trubičky pro plnění sýrem, masem apod.
- Casarecce - těstoviny svinuté do tvaru písmene S
- Cavatelli - těstoviny asi tři centimetry dlouhé
- Farfalle - těstoviny ve tvaru mašliček nebo motýlků
- Fettuccine - široké nudle širší než tagliatelle
- Fusilli - klasická vřetena
- Gnocchi - noky, většinou z bramborového těsta
- Lasagne - těstovinové pláty ccai 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé
- Linguae - placaté tenké špagety
- Makkaroni - široké roury
- Orecchiette - tvar ‚oušek‘
- Pappardelle - cca 1 cm široké do klubíček stočené nudle.
- Penne - široké kratší rourky se skosenými konci
- Pizzoccheri - rovné nudle z 80 % pohankové mouky
- Radiatori - tvar noků s žebrováním
- Rigatoni - podobné penne, ale delší a s rovnými konci
- Rotelle - tvar kola od vozu
- Spaghetti - špagety
- Spaghettini - velmi tenké špagety
- Tagliatelle - široké nudle
Plněné těstoviny
Plněné těstoviny jsou náročnější na přípravu. Nejčastěji se plní sýrem, masovou směsí, špenátem nebo houbami, náplň by měla být z opravdu kvalitních surovin. Nejznámější jsou tortellini a ravioli.
- Tortellini - mají podobu kroužku nebo prstýnku, vyrábí se ze semolinové mouky Jejich původ je v italské provincii Bologna
- Ravioli - semolinové plněné taštičky ve tvaru čtverce. Pochází z regionu Emilia Romagna na severu Itálie
- Cannelloni - tvar dutého válečku, který je 8 až 10 cm dlouhý a má průměr 2 cm.. Plní se různými náplněmi a zapékají s bešamelovou nebo rajčatovou omáčkou
- Cappelleti - plněné těstoviny s podobou malých kloboučků
Polévkové těstoviny
Polévkové těstoviny se přidávají do různých vývarů a polévek. Vaří se samostatně. Nepoužívají se jen klasické nudle v různých velikostech, k dostání je i mnoho dalších tvarů.
- Anellini - malé kroužky
- Alfabetti - malé písmenka a čísla
- Capellini tagliati - nalámané velmi tenké špagety
- Conchigliette - podoba mořské ulity
- Farfalline - farfalle v malém provedení
- Pepčini - malé kuličky nebo kostičky, nejmenší typ polévkových těstovin
- Stelline - malé hvězdičky, které se používají jako zavářka do polévek
Těstoviny by měly mít obsah vlákniny alespoň 5 procent, protože pak máme zaručeno, že zasytí na delší dobu.
Při správném výběru kvalitních těstovin a jejich vhodné kombinaci s dalšími potravinami jsou vhodné i pro zdravé a dietní stravování, pokud je ovšem konzumujeme v přiměřeném množství.