Základem přípravy jídel je nejen správný výběr jednotlivých ingrediencí a jejich kvalita, ale i znalost možností jejich použítí, přípravy a úpravy. Zde se dozvíte mnoho informací o používání různých ingrediencí a potravin, ale i rady a triky, s kterými bude vaření jednodušší a v mnoha případech i rychlejší a tím samozřejmě i levnější.
Koření a bylinky jsou v kuchyni nezbytné ingredience. Koření se v teplé i studené kuchyni používá k vylepšování chutí a aroma, u některých druhů potravin i k jejich konzervaci. Bylinky dodávají jídlům v teplé i studené kuchyni stejně jako koření především chuť a aroma. Používají k vaření i pečení.
Vejce se v kuchyni používají také poměrně často. Jejich uvaření není složité, ale správné tření žloutků i šlehání bílků nebo příprava ztracených vajec už vyžadují určité znalosti a zručnost.
Těstíčka na obalování pro smažení různých druhů potravin jsou různá. Nejčastěji e používá tzv. trojobal, ale vyzkoušejte třeba i těstíčko z kukuřičných lupínků, sýrové těstíčko nebo tempuru!
Uvařit správně těstoviny se vám s našimi radami a tipy už podaří vždy bez ohledu na to, jaký druh těstovin si budete připravovat.
Vaření luštěnin je v podstatě také jednoduché a když dodržíte základní zásady, pak luštěniny - čočka, fazole, hrách, cizrna, sója i boby - budou mít ideální konzistenci i chuť.
Rizoto patří k oblíbeným jídlům a zde se dozvíte, jaká je na něj nejvhodnější rýže i jak ji správně připravit. Je zde i přehled různých druhů rizota včetně bezmasého.
Kuskus a bulgur jsou už i u nás stále víc oblíbené a konzumované druhy speciálních druhů těstovin. Jejich příprava je rychlá a opravdu snadná.
Dokonalé knedlíky - houskové, bramborové, karlovarské i ovocné - se vám vždy povedou, pokud se v této části podíváte na videolekce s šéfkuchařem Radkem Šubrtem.
I tuto část Kuchařské školy budeme průběžně s vývojem gastronomie doplňovat a určitě se vám vyplatí se do ní průběžně znovu podívat.