Kuchyně, spíž a sklep

Publikováno: 27.09.2013
Skříňky, skříně, poličky a police v kuchyni a ve spíži jsou vhodné k skladování často používaných surovin a potravin. Ty, které potřebujeme nejčastěji dáváme na snadno přístupná místa. Sklepy slouží především k skladování zeleniny, ovoce, zavařenin, kompotů a nápojů.      

Skladování potravin a surovin bychom neměli podceňovat. Jejich správným uložením ve vhodném obalu ušetříme nejen čas, ale i peníze.  Potraviny ukládáme tak, abychom vždy měli přehled o jejich kvalitě a množství, a už při jejich nákupu kontrolujeme neporušenost obalu a také datum výroby, doporučené spotřeby a minimální trvanlivosti.

Skříňky, skříně a police v kuchyni a ve spíži

Kuchyňské skříňky, police a dobře větrané spíže jsou tzv. suché zóny. V praxi to znamená, že v místnosti je teplota 18 až 20°C a velmi nízká relativní vlhkost.

Skladují se zde především často používané suroviny a potraviny

  • čaj, káva, kakao
  • mouka, cukr
  • těstoviny a luštěniny
  • konzervy a kompoty
  • sůl a koření
  • olej, ocet
  • čokoláda, sušenky
  • chléb a pečivo
  • zelenina
  •  ovoce
  •  ořechy

Jednotlivé druhy potravin by se měly skladovat společně, nejpoužívanější na nejlépe dostupných místech. Blízko k sobě neukládáme aromatické potraviny a ty, které naopak různé vůně a pachy vstřebávají. 

Obaly

Vhodné obaly jsou také velmi důležité. Skladování chleba a pečiva v mikroténových sáčcích je poměrně časté, ale není vhodné, protože v neprodyšném obalu pekárenské výrobky velmi rychle plesniví. Lepší je balení do bavlněné utěrky, chléb se skladuje řeznou stranou dolů. Pokud je to  možné, nepoužíváme plastové obaly, i když jsou moderní a lehké.

Na čaj, kávu, těstoviny, rýži a podobné potraviny je dobré používat uzavíratelné skleněné dózy.  Zeleninu - především česnek, cibuli nebo i brambory, skladované například v spodní části skříně nebo spíže, je dobré ponechat volně třeba v košíku nebo dřevěné přepravce. Stejně skladujeme i ovoce – hlavně jablka a hrušky.  

Kontrola stavu a množství probíhá u často používaných potravin a surovin v podstatě průběžně, ostatní bychom měli zkontrolovat a případně doplnit alespoň jednou za měsíc.

 

Sklep

Sklepy, ale i studené spíže patří do tzv. chladné zóny. Relativní vlhkost vzduchu je zde vyšší než v suchých prostorách a teplota se pohybuje okolo 12°C.

Tyto prostory jsou vhodné pro uskladnění

  • nápojů
  • ovoce
  • zeleniny
  • zavařenin

Ovoce - jablka, hrušky a další druhy, vhodné pro delší uskladnění rozložíme v přepravkách do jedné vrstvy.  

Zeleninu je možné uskladnit několika způsoby. Mrkev a další kořenovou zeleninu můžeme napíchat do bedýnky s pískem, brambory ponecháme volně ve větší přepravce, která má ve stěnách otvory. Saláty a další listová zelenina se zavěšují do sítí.

Především ovoce a zeleninu nakupujeme v přiměřeném množství. Uskladněné potraviny je samozřejmě nutné průběžně kontrolovat a doplňovat, ale také spotřebovat.

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty