Krabi

Publikováno: 12.04.2016
Krabů existuje mnoho druhů, jejich maso je dietní a jemné. Krabi se obvykle podávají vaření. Stejně jako u humra nebo langusty je třeba louskáčkem rozdrtit klepeta a tvrdší části.

Krabi jakékoliv úpravě jsou vynikající pochoutkou. Jejich úprava je v zásadě velmi jednoduchá. Jeden z nejjednodušších způsobů úpravy krabů, který vlastně musí předcházet všem jiným úpravám, je prosté uvaření ve vodě nebo v páře. Malí krabi s měkkou skořápkou - soft shell Frans - jsou vynikající smažení na másle nebo na oleji v pánvi.

Samečci více jedlého masa, které je také tučnější než maso samiček. Sameček se dá poznat podle stavby krunýře, to ale vyžaduje určitou praxi. Snadněji se sameček od samičky rozezná podle "zástěrky" kterou mají na břiše - samička má zástěrku oválnou a sameček špičatou.

Krabi před vařením kartáčem dobře ve studené vodě očistíme, živé vložíme do vařící slané nebo okořeněné vody a 15 až 20 minut povaříme. Doba vaření závisí na velikosti krabů. Z uvařených krabů vyjmeme maso z noh a klepet, popřípadě i z kloubů a z krunýře, a podáváme je teplé s různými přílohami anebo ho používáme k přípravě teplých a studených pokrmů s různými přísadami jako masa z ostatních druhů korýšů.

Příprava krabů na grilování je jednoduchá a velice rychlá. V misce smícháme zázvor, olej, česnek, petrželku, pepř a chilli papričky. Přidáme půlky kraba a marinujeme nejméně hodinu. Kraba z marinády vyndáme, necháme okapat a za častého potírání marinádou grilujeme 3-4 minuty na každé straně. Mezitím v malé pánvičce zahřejeme máslo, přidáme zbylou marinádu a na mírném ohni necháme asi 5 minut vřít. Kraba dáme na talíře a podáváme s horkou marinádou. V jižní Asii, například v Singapuru, jsou oblíbená jídla z naporcovaných krabů s ostrou pepřovou nebo chilli omáčkou.

Krabi se konzumují s už rozdrcenými klepety, někteří labužníci ale dávají přednost tomu, že si klepeta rozlousknou sami. V tom případě se ke krabovi podává louskáček na klepeta a případně i malý ubrousek.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty