Špenátová polévka (zdravotní)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 113 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 14 g
- Sodík 334 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 28.8 mg
- Draslík 364.6 mg
- Vláknina 3492.6 mg
- Vitamín A 3492.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kosti dobře omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Zalijeme je studenou vodou, osolíme a uvedeme do varu. Vaříme je zvolna nejméně 2 hodiny.
-
2
Do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou a na tenčí plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, doměkka ji uvaříme a vývar scedíme.
-
3
Dávku prosáté mouky za občasného promíchání na sucho opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem z kostí a zeleniny.
-
4
Uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně půl hodiny.
-
5
Ke konci varu přilijeme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem.
-
6
Špenát očistíme, spaříme a jemně nasekáme nebo nameleme. Zamícháme jej do procezené polévky, krátce povaříme, přilijeme rozmíchaná vejce a necháme je srazit.
-
7
Nakonec polévku zjemníme máslem, dochutíme solí a krátce převaříme.