Zdobení polévek

Publikováno: 11.04.2016
Na zdobení polévek se používají například přísady, které se připravují samotně a pak do hotové polévky přidávají. Vhodné jsou i různé zelené natě a bylinky. Většina ingrediencí, které vytváří estetický dojem, obohacuje polévky i chuťově.

Polévky se před servírováním zdobí především zelenou natí, bylinkami nebo i kořením. Bylinky se přidávají buď nasekané, nebo jako snítka uprostřed talíře. Koření se sype z mlýnku. Použít se mohou i různé samostatně připravené zavářky – rýže, noky, těstoviny…

Ingredience na zdobení

K zdobení polévek se používá mnoho různých bylinek, koření i potravin.

  • Bylinky - libeček, koriandr, pažitka, petržel, bazalka, kopr
  • Koření – pepř, paprika, chilli
  • Mléčné výrobky - sladká smetana, zakysaná smetana, crème fraîche
  • Vejce - vaječná sedlina, vaječný svitek, zastřené vejce
  • Knedlíčky – játrové, masové, sýrové
  • Těstoviny – vlasové nudle, mušličky, písmenka, celestýnské nudle, fritátové nudle
  • Uzeniny - pancetta, opečená slanina, šunka
  • Sýry - grana padano, parmezán, eidam
  • Zelenina - najemno nakrájené nudličky kořenové zeleniny, na kolečka nakrájený pórek, smažený hrášek
  • Semínka - opražená dýňová, slunečnicová, sezamová, chia
  • Pečivo - opečený chleba nebo jiné pečivo
  • Oleje – slunečnicový, dýňový, macadamový
  • Zavářka – kapání

Zdobení může být různé, například

  • klasické nasypání sekaných bylinek nebo jiných ingrediencí na polévku
  • kombinace aromatických vlastností v podobě výrazných chutí zakysané smetany, parmezánu, kopru a jiných ingrediencí
  • decentní podtržení výrazné chuti například u rajské polévky přidáním snítky bazalky, nebo u chřestové doladění chuti ozdobením crème fraîche

Zdobení probíhá po nalití polévky do talíře nebo misky.

Použité ingredience by měly respektovat charakteristické vlastnosti  polévky.

 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty