Cheesecake se slaným karamelem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 120 g Sýr Lučina - termizovaný
- 120 g cukru moučka
- 100 g cukru krystal
- 200 g TUC krekrů
- 500 g plnotučného vaničkového tvarohu
- 45 g másla nakrájeného na malé kousky
- 30 ml vody 70 ml smetany ke šlehání
- 1.5 kávová lžička soli podle chuti
- 1 ks Piškotový korpus vaječný
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Karamel
- 1 ks Cheesecake
- 1 ks vrchovatá lžička skořice
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 255 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 16 g
- Sodík 131 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 83.9 mg
- Draslík 46.8 mg
- Vláknina 378.3 mg
- Vitamín A 378.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechny suroviny si asi hodinu předem vytáhněte z lednice, aby měly pokojovou teplotu a pečicí formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. V mixéru rozdrťte sušenky a máslo rozpusťte. Smíchejte a směs vtlačte na dno formy. Dejte ztuhnout do lednice na zhruba 30 minut. Troubu předehřejte na 160 stupňů a na dno trouby umístěte nádobku s vodou, aby v troubě byla správná vlhkost.
-
2
Vyšlehejte tvaroh, Lučinu, cukr, a sůl do hladkého krému. Opatrně a na nejnižší rychlost zašlehejte vejce.
-
3
Náplň nalijte na vychlazený sušenkový základ a několikrát s formou bouchněte o kuchyňský stůl, abyste odstranili případné bublinky vzduchu.
-
4
Pečte cheesecake 30–35 minut. Je hotový ve chvíli, kdy se při poklepání na bok formy chvěje jako želé. V lednici pak ještě ztuhne. Vypněte troubu, pootevřete dvířka trouby a nechejte v ní cheesecake asi půl hodiny vychladnout. Pak přemístěte do lednice a nechejte chladit alespoň dvě hodiny.
-
6
Do hrnce dejte cukr a vodu a nechejte na nízké teplotě rozpustit, trvá to tak 10 minut. Během vaření nemíchejte! Až bude cukr hnědý, stáhněte hrnec z ohně a přidejte máslo nakrájené na malé kousky.
-
7
Vraťte zpět na plotnu a malým pramínkem přilévejte smetanu. Promíchejte, nechejte prohřát a přidejte sůl.
-
8
Horký karamel nechejte čtvrt hodiny vychladnout, sem tam promíchejte, a poté jej přeceďte přes sítko.
-
9
Až je karamel jen teplý a trochu ztuhnul, přelijte ho přes cheesecake a nechejte chladit ještě alespoň 6 hodin, ideálně však přes noc.