Námořnický guláš
Suroviny
- 30 g Slanina vepřová
- 100 g Zelenina kořenová
- 600 g Hovězí maso zadní
- 200 ml Víno červené
- 500 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Hořčice plnotučná
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Tymián sušený
- 1 polévková lžíce Kečup
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Vepřové sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 313 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 10 g
- Sodík 666 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 92.1 mg
- Draslík 199.3 mg
- Vláknina 1995.2 mg
- Vitamín A 1995.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na kostičky, v kastrolu vyškvaříme, přidáme sádlo a promícháme. Vložíme na kostky nakrájené maso, rychle orestujeme a potom maso odsuneme na stranu.
-
2
Do výpeku v kastrolu dáme oloupanou, na plátky nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer. Vše osmahneme, osolíme, přidáme ocet, bobkový list, tymián, nové koření, pepř, citrónovou šťávu a cukr. Promícháme a za občasného podlévání vývarem (nebo vodou) dusíme za častého míchání, až bude maso téměř měkké.
-
3
Potom šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, přilijeme víno, kečup a trochu vývaru. Zvolna dusíme do změknutí masa.
-
4
Měkké maso vyjmeme z omáčky a přendáme do jiného kastrolu.
-
5
Do omáčky vmícháme hořčici, podle potřeby dochutíme, převaříme a nakonec přecedíme přes jemný cedník na maso.