Ribollita
Suroviny
- 50 g Sýr Parmezán
- 500 g Fazole bílé
- 3 krajíc Chléb konzumní
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 0.25 ks Kapusta hlávková
- 6 ks Mrkev kořen
- 6 ks Rajčata
- 4 ks Celer řapíkatý
- 5 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 l Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 0.5 polévková lžíce Saturejka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 338 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 6 g
- Sodík 444 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 2.3 mg
- Draslík 813.3 mg
- Vláknina 16343.5 mg
- Vitamín A 16343.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zeleninu opláchneme, očistíme a nakrájíme na kostky. Bylinky drobně nasekáme, česnek rozdrtíme, rajčata oloupeme, vykrojíme semínka a rajčata nakrájíme. Krajíce staršího chleba nakrájíme na kostky.
-
2
Opláchnuté fazole necháme přes noc namočené ve vodě, druhý den je uvaříme, aby byly poloměkké. Před koncem varu přidáme saturejku. Uvařené fazole ihned slijeme, aby se v horké vodě nedovařily.
-
3
V mezičase na rostlinném oleji ve velkém kastrolu osmažíme cibuli, poté přidáme česnek a mrkev, chvíli restujeme, poté přidáme ostatní zeleninu a dusíme. Asi po 10 minutách přidáme rajčata, kousek parmazánu vcelku a fazole. Vše zalijeme vývarem a pod poklicí vaříme na mírném plameni asi 50 minut.
-
4
Na závěr přidáme pokrájený chleba a necháme několik hodin odležet. Před podáváním přidáme do polévky zbylé bylinky, zahřejeme a podáváme. Každou porci zakapeme olivovým olejem.