Bagety v semínkách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 26 g Droždí
  • 100 g Mouka žitná chlebová tmavá předměřická
  • 410 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Mák - semena
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Sezam - semena
  • 3 polévková lžíce Slunečnice - semena
  • 3 polévková lžíce Lněné semínko
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 735 kcal
  • Sacharidy 128 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 630 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 330.3 mg
  • Vláknina 19799 mg
  • Vitamín A 19799 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kynuté těsto vypracujeme pro nás běžným způsobem. Buď v domácí pekárně na program Těsto, kde suroviny vložíme v pořadí dle přiloženého návodu. Nebo vypracujeme klasicky, z trochy už odměřené vody, cukru, droždí a lžíce hladké mouky vytvoříme kvásek, přikryjeme utěrkou a po vykynutí hněteme se vším ostatním. Vodu použijeme vlažnou, droždí čerstvé v kostce, sůl a všechny mouky smícháme předem dohromady. Hotové těsto trošku poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.

  • 2

    Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, každý díl zpracujeme do bochánku a pak vyvalíme bagetu o délce cca 35 cm. Připravené bagety potřeme postupně po jedné ze všech stran vlažnou vodou a "oválíme" je ve směsi semínek. Přendáme je ještě i na vál a ještě jednou silněji vyvalíme a pomačkáme, abychom co jak nejvíce semínek zatlačili do těsta.

  • 3

    Připravené bagety uložíme na speciální plech určený k jejich pečení, zoubkovaným nožem mírně potřeným olejem je několikrát šikmým řezem nařízneme, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.

  • 4

    Vykynuté bagety přestříkneme rozprašovačem vlažnou vodou, vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 25 minut.

Komentáře k receptu