Artyčoky v oleji
Suroviny
- 10 g Sůl
- 250 ml Víno bílé
- 500 ml Ocet kvasný lihový
- 250 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 0.5 kávová lžička Oregano sušené
- 1 ks Citrony
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Jalovec
- 1 ks Hřebíček
- 3 ks Pepř černý celý
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Olej olivový extra panenský
- 1 kg Artyčoky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 984 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 101 g
- Sodík 487 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 418.7 mg
- Vláknina 11998.6 mg
- Vitamín A 11998.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Artyčoky omyjeme, ze špiček a spodků odkrojíme alespoň 0,5 cm a odstraníme všechny vnější tuhé listy. Artyčoky rozkrojíme podélně na dvě poloviny, pokrájíme na tenké plátky a ponoříme do vroucí vody s citronovou šťávou, tím zabráníme jejich zčernání.
-
2
Mezitím v hrnci uvedeme do varu vodu s octem, bílým vínem, dvěma stroužky česneku, bobkovým listem, celým pepřem, jalovcovými bobulemi, sušeným oreganem, lžičkou koriandru, hřebíčkem a solí. Jakmile začne směs vřít, na 5 minut do ní ponoříme artyčoky, pak je slijeme přes cedník a položíme na suchou utěrku.
-
3
Artyčoky naskládáme do sterilovaných sklenic a zalijeme panenským olivovým olejem. Necháme olej sednout a případně ještě dolijeme tak, aby byly artyčoky pod hladinou. Sklenice pečlivě uzavřeme a skladujeme je v lednici, nebo je zavaříme.
-
4
Z předepsaného množství surovin připravíme dvě 300 g sklenice artyčoků.