Kompot meruňkový 1

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 22 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 350 g Cukr krupice
  • 1 l Voda pitná
  • 1 kg Meruňky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 183 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 5 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 259.7 mg
  • Vláknina 4000 mg
  • Vitamín A 4000 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pokyny pro konzervaci. Zavařovací hrnec částečně naplníme horkou vodou. Zavařovací sklenice, které chceme sterilizovat, uchopíme do držáků dnem dolů, dolijeme horkou, ale ne vroucí vodou tak, aby sklenice byly asi 2,5 cm pod hladinou. Hrnec zakryjeme poklicí a přivedeme k varu. Vaříme minimálně deset minut, nebo až půl hodiny, v závislosti na typu hrnce. Pak horké sterilizované sklenice jednu po druhé vyndáme a necháme je okapat. Horkou vodu ponecháme v hrnci pro sterilizaci víček a pro zavaření naplněných sklenic.

  • 2

    Asi pět minut předtím, než začneme sklenice plnit, vložíme víčka do vroucí vody. Naplníme naběračkou sterilizované zavařovací sklenice asi 2,5 cm pod okraj sklenice ovocem. Ujistíme se, že se nám uvnitř sklenic nevytvořily žádné vzduchové bubliny. Otřeme okraje sklenic, nasadíme a utáhneme víčko.naskládáme sklenice do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby se sklenice nacházely zhruba 5-7 cm pod hladinou.

  • 3

    Uvedeme do varu, snížíme teplotu tak, aby se voda jen mírně vařila. vaříme 40 minut a kontrolujeme, aby byly sklenice stále pod vodou. Vypneme sporák, asi pět minut počkáme, vyndáme sklenice a dnem vzhůru je necháme zchladnout. Překontrolujeme, jestli všechna víčka dobře drží, pokud ne, vložíme sklenici do lednice a kompot do deseti dnů spotřebujeme. Sklenice se správně držícími víčky označíme štítkem s datem zavařování a uložíme na suchém a chladném místě. Při pokojové teplotě vydrží neotevřená sklenice až rok. Po otevření uchováváme kompot v lednici a obsah během deseti dnů spotřebujeme.

  • 4

    Příprava kompotu - s množstvím surovin na dvě 500 g sklenice.

  • 5

    Kilogram meruněk očistíme a omyjeme, na utěrce necháme okapat, meruňky rozpůlíme a vyjmeme pecky. Do každé z připravených sklenic můžeme vložit jednu pecku, která ochutí nálev. Rozpůlené meruňky naskládáme do sklenic.

  • 6

    Připravíme nálev. Cukr rozpustíme v hrnci s vodou a asi dvě minuty povaříme. Necháme vychladnout, nalijeme do sklenic, které pečlivě uzavřeme.

Komentáře k receptu