Jednoduchá úprava vařené chobotnice

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 kávová lžička Ocet jablečný
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 ks Citrony
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 kg Chobotnice
  • 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • 0.2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 231 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 818 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 120 mg
  • Draslík 956.1 mg
  • Vláknina 4775 mg
  • Vitamín A 4775 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 54.6 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou, omytou malou chobotnici zbavenou odříznutím ramen a hlavy a zobáku. Zadní část hlavy vyčistíme od vnitřností tak, že hlavu obrátíme naruby a vyjmeme obsah. Pak vyřízneme oči a vzniklým otvorem odstraníme žlázy s inkoustem. Okraj hlavy nařízneme a stáhneme z kůže. Takto upravenou čistou hlavu a tělo znovu omyjeme ostatní vyhodíme. Omyjeme si 2 citróny. Z jednoho vymačkáme šťávu do skleničky, druhý citrón rozkrájíme na čtvrtky. Petrželovou nať omyjeme, setřepeme vodu a odložíme ji do misky.

  • 2

    Hlavu a chapadla chobotnice vložíme na několik sekund do hrnce s vroucí osolenou vodou a chilli papričkou, opět chobotnici vynoříme, ale ne celou (hlavu necháme ve vodě). Postup po několika sekundách opakujeme do doby, až se začnou chapadla stáčet. Jakmile chapadla nemění tvar, ponoříme ji celou do vroucí vody a pomalu ji vaříme 50-60 minut. Uvařenou chobotnici necháme ve vývaru odstát asi 15 minut - tím více změkne. Pak ji z vývaru vyjmeme, pokrájíme na kousky a dáme je do mísy. Vývar ochutíme citrónovou šťávou, olivovým olejem, podle chuti jablečným octem, pak scezený vývar nalijeme na pokrájenou chobotnici a podáváme.

  • 3

    Kousky chobotnice na talířích ozdobíme čtvrtky citrónu a snítky petrželky.

Komentáře k receptu