Pikantní králík s česnekem naložený v olivovém oleji
Suroviny
- 400 ml Olej slunečnicový
- 0.25 ks Celer bulvový
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 3 ks Chilli paprička
- 1 ks Petržel kořen
- 5 ks Pepř zelený celý
- 1 ks Králík
- 2 stroužek Česnek
- 7 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 3 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1424 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 108 g
- Sodík 1081 mg
- Bílkoviny 99 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 275.2 mg
- Draslík 1296.6 mg
- Vláknina 8123.3 mg
- Vitamín A 8123.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.7 mg
- Vitamín E 33.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omytého králíka rozporcujeme a na chvíli si ho odložíme do chladničky. Připravíme si zeleninový vývar: očistíme si mrkev, celer, petržel, cibuli, 9 stroužků česneku. Omyjeme si a svážeme snítky celeru, petržele, rozmarýnu a tymiánu. Lístky z omyté šalvie otrháme, osušíme a odložíme stranou. Omyjeme si 2-3 malé chilli papričky, osušíme je a přidáme k šalvěji.
-
2
Ve velkém hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, vložíme do ní všechnu kořenovou zeleninu, cibuli, 2 stroužky česneku, svazek bylinek, 5ks hřebíčku, 5ks nového koření a lžičku celého pepře. Vše pomalu vaříme pod poklicí asi 15 minut, pak přidáme rozporcovaného králíka, hrnec zakryjeme a pomalu maso vaříme 1 hodinu. Uvařeného králíka vyjmeme z vývaru, ten přecedíme do druhé nádoby, maso vrátíme do scezeného vývaru a necháme vše vychladnout. Vychladlé maso z králíka obereme, větší kusy pokrájíme na menší.
-
3
Připravíme si čisté a suché zavařovací sklenice (podle velikosti 2-3). Zbylé stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky. Do sklenic budeme postupně dávat nejdříve 1/3 oleje, pak kousky masa, 1/2 lístků šalvěje, chilli papričky (do každé sklenice jednu papričku). Tuto vrstvu zalejeme 2/3 oleje a vrstvy opakujeme. Nakonec maso zalijeme zbytkem oleje tak, aby bylo vše zakryté. Okraje sklenic dobře očistíme, uzavřeme a zavaříme je: vložíme je do hrnce s podložkou, přilijeme k nim studenou vodu (minimálně pod úroveň víčka). Vodu pomalu přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 45 minut. Zavařené sklenice necháme v té samé vodě vychladnout.
-
4
Zavařené králíčí maso je chutné až po 24 hodinách. Sklenice s masem skladujeme na chladném, tmavém místě. Dobře zavařené vydrží až 6 měsíců.