Vařená čočka s taliány
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 250 g Čočka
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel - nať
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Chilli paprička
- 4 ks Talián
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Bujón hovězí
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 768 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 18 g
- Sodík 60459 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 18.2 mg
- Draslík 1189.9 mg
- Vláknina 4206.9 mg
- Vitamín A 4206.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebereme čočku, promyjeme ji v sítu pod tekoucí vodou a necháme ji odkapat. Očistíme si kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), cibuli a stroužky česneku. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, cibuli a česnek pokrájíme nadrobno.
-
2
V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, pak přimícháme nakrájenou zeleninu a společně restujeme dozlatova. Přilejeme vroucí zeleninový bujón (zatím 600ml). Do pytlíčku na koření dáme bobkový list, nové koření a snítku čerstvé majoránky a snítku petrželové natě. Pak přidáme čočku, rajský protlak a při nižší teplotě ji uvaříme doměkka al dente. Během vaření postupně dolijeme bujón (až 400ml), protože potřebujeme, aby čočka měla dostatek vody a nebyla z ní kaše. Čočku podle druhu vaříme pod poklicí přibližně 40-60 minut, ke konci vaření dáváme pozor, aby se nám nepřevařila. Přibližně 10-12 minut před dovařením přidáme k čočce 4ks taliánů - syrové klobásy a omytou, drobně pokrájenou maličkou chilli papričku.
-
3
Z uvařené čočky vyjmeme pytlíček s kořením a bylinkami. Podle chuti čočku osolíme. Na talíře dáme porce čočky s rozkrojenými klobásami, vše posypeme nastrouhaným parmezánem a hned servírujeme.