Karamel
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 17 g
- Sodík 0 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 37 mg
- Draslík 0.6 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho zkaramelizovat. Je dobré cukr občas zamíchat, aby se nepřipálil.
-
2
Když je cukr zkaramelizovaný, vmícháme máslo a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Poté přilijeme smetanu. Cukr ztvrdne, stále mícháme, až se cukr rozvaří, cukr se rozpustí. Vzniklý řídký karamel přecedíme přes drátěný cedník do sklenice, zavíčkujeme a necháme vychladnout.
-
3
Hotový karamel má konzistenci husté omáčky. Vychladlý karamel uchováváme v lednici.