Nejlepší ořechový závin
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 60 g Ořechy vlašské
- 220 g Ořechy vlašské
- 50 g Piškoty dětské kulaté
- 70 g Cukr krupice
- 120 g Cukr krupice
- 21 g Droždí
- 200 ml Mléko polotučné
- 220 ml Mléko polotučné
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1.5 balení Cukr vanilka
- 3 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 876 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 45 g
- Sodík 154 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 102.8 mg
- Draslík 323.4 mg
- Vláknina 10920 mg
- Vitamín A 10920 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 160 °C.
-
2
V misce utřeme rozdrobené droždí se lžící cukru, přidáme lžíci vlažného mléka a lžíci mouky. Necháme vzejít kvásek.
-
3
Do mísy prosejeme mouku (trochu si necháme na vál), přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rozšlehané vejce, vykynutý kvásek a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí. Pod přikrytím necháme těsto vykynout.
-
4
V mezičase připravíme náplň. Do kastrolu vlijeme mléko, v něm rozmícháme cukry a ořechy. Za častého míchání necháme přejít varem. Poté odstavíme, vmícháme ořechy a rozdrcené piškoty.
-
5
Vykynuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na obdélník, potřeme ořechovou náplní, srolujeme a spojem těsta položíme na plech. Necháme ještě asi 10 minut kynout, poté potřeme rozšlehaným vejce, posypeme ořechy a v troubě pečeme zhruba 30 minut.
-
6
Po upečení odkrojíme oba konce závinu. Závin podáváme vychladlý.