Bujabéza
Suroviny
- 800 g Filé z aljašské tresky
- 300 g Chléb toastový
- 200 ml Víno bílé
- 800 ml Vývar rybí
- 50 ml Olej rostlinný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 1 kávová lžička Šalvěj sušená
- 0.5 kávová lžička Rozmarýn sušený
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Šafrán
- 1 špetka Saturejka
- 3 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- 2 polévková lžíce Citrónová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 12 g
- Sodík 812 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 53.3 mg
- Draslík 504.2 mg
- Vláknina 8871.8 mg
- Vitamín A 8871.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.8 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozmražené filé z tresky nakrájíme na střední kostky. Syrové brambory oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na střední plátky.
-
2
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, očištění pórek (jen bílou část) nakrájíme nadrobno, rajčata oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky, oloupaný česnek (2 stroužky) utřeme se solí.
-
3
Do většího hrnce vlijeme olej, necháme rozpálit a na něm zpěníme cibuli, přidáme česnek, pórek a lehce zarestujeme. Poté vmícháme rajče, rajčatový protlak, všechno koření, zamícháme a vlijeme víno, které necháme odpařit. Poté vlijeme citronovou šťávu a vývar. Na mírném ohni vaříme, když se vývar začne vařit, vložíme brambory. Po 10 minutách varu přidáme tresku a vaříme na silném plameni. Poté z vývaru vyjmeme brambory a tresku a držíme na teple.
-
4
Do trouby dáme „sušit“ plátky chleba, které před podáváním potřeme stroužkem česnekem.
-
5
Vývar přecedíme do teriny a držíme na teple.
-
6
Polévku podáváme tak, že rozdělíme brambory a maso na talíře, zalijeme vývarem a jako přílohu plátky toastu.