Kakaové marshmallows
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 206 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 1 g
- Sodík 7 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 100.3 mg
- Vláknina 4316 mg
- Vitamín A 4316 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Alobalem, nebo potravinářskou folií vyložíme pekáč o rozměrech 23 x 23 cm, povrch postříkáme olejem ve spreji. Do misky vhodné do mikrovlnné trouby nalijeme 90 ml studené vody, v mikrovlnné troubě ji ohřejeme ( 2 minuty ), přidáme 40 g kakaa a šleháme tak dlouho, dokud se kakao nerozpustí.
-
2
120 ml studené vody vlijeme do šlehací mísy robotu, povrch posypeme práškovou neochucenou želatinou a promícháme.
-
3
120 ml studené vody nalijeme do středně velkého rendlíku, vmícháme do ní krupicový cukr a světlý kukuřičný sirup. Přivedeme k varu za stálého míchání na středně silném ohni. Navlhčíme štětec a setřeme sirup ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů, do rendlíku vložíme cukrářský teploměr.
-
4
Bez míchání zahříváme sirup až na 121 °C. Chvíli před tím, než dosáhne stanovené teploty, dáme rozpuštěné kakao se želatinou do šlehací mísy robotu a nízkou rychlostí prošleháme. Když sirup dosáhne 121 °C, je třeba ho přelít do želatiny. Pokud náš rendlík nemá hubičku, přelijeme nejprve sirup do nádoby, která hubičku má, aby se nám lépe naléval do mísy robotu. Horký sirup pomalu přiléváme ( za chodu robotu ) do želatiny s kakaem. Snažíme se ho nalévat k okraji mísy, aby ho metla nezachytila a nerozstříkl se.
-
5
Když je všechen sirup v míse, zvyšujeme zvolna rychlost šlehání, až na středně vysokou rychlost. Hmota musí být lesklá, neprůhledná a velmi hustá, když zdvihneme metlu, měla by z ní pomalu stékat v podobě stuhy.
-
6
Nalijeme hotovou hmotu do připraveného pekáče, urovnáme ji do stejnoměrné vrstvy a při pokojové teplotě ji necháme zcela ztuhnout ( asi 8 hodin ).
-
7
Moučkový cukr a 25 gramů kakaa promísíme a směsí poprášíme povrch marshmallow v pekáči, blok vyklopíme poprášenou stranou dospod na pracovní plochu, odstraníme alobal, nebo potravinářskou folii. Poprášíme čepel velkého kuchařského nože směsí kakaa s moučkovým cukrem a nakrájíme hmotu na dlouhé a tenké pruhy, které rozkrájíme na čtverečky. Obalíme je směsí kakaa s moučkovým cukrem, jinak by se slepily. Takto jsme vyrobili 620 gramů kakaových marshmallows, které při pokojové teplotě v uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží až 14 dní.