Lanýže s lískovými oříšky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 170 g Ořechy lískové pražené
  • 149 g Oplatky kakaové
  • 200 g Nutella
  • 455 g Čokoláda hořká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1303 kcal
  • Sacharidy 117 g
  • Tuky 86 g
  • Sodík 17 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 320.9 mg
  • Vláknina 11990 mg
  • Vitamín A 11990 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.6 mg
  • Vitamín E 6.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Najemno nakrájíme asi 130 gramů pražených lískových oříšků a zbývajících asi dvacet oříšků ponecháme v celku.

  • 2

    Nahrubo rozmixujeme oplatky plněné čokoládovým krémem, nebo je můžeme uzavřené v plastovém sáčku rozdrtit válečkem. Oplatkovou drť vsypeme do mísy a promícháme s čokoládovo-lískooříškovou pomazánkou. Na hmotu přitiskneme potravinářskou folii a hmotu na zhruba dvě hodiny uložíme do chladničky tak, aby byla pevná na tvarování kopečků. Pomocí porcovačky - dávkovacích kleští o průměru 2,5 cm tvoříme z hmoty kuličky, do každé kuličky vtlačíme celý lískový oříšek a rukama kuličku dokonale zakulatíme. Takto vyrobíme dvacet kuliček. Naskládáme je na pečicí papír, obalíme v nakrájených lískových oříšcích, poválíme je v dlaních, abychom oříšky zatlačili do hmoty a uložíme je do chladničky. Když ztuhnou, měly by být velmi pevné.

  • 3

    Pomocí vhodného nástroje jednotlivé bonbony namáčíme v rozehřáté temperované čokoládě a dokud je čokoláda ještě vlhká, posypeme kuličky lískovými oříšky, které nám zbyly z předchozího kroku. Bonbony necháme zcela ztuhnout, pak je uložíme a uzavřeme ve vzduchotěsné nádobě. V chladničce nám vydrží až dva týdny. Po vyjmutí z chladničky ihned nepodáváme, počkáme až dojdou do pokojové teploty.

Komentáře k receptu