Karobový dezert s jogurtovou polevou
Suroviny
- 150 g Med včelí
- 100 g Višně
- 50 g Zakysaná smetana
- 200 g Mouka špaldová
- 250 g Řecký jogurt
- 1 ks Jablka
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Sůl mořská
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 5 polévková lžíce Sýr Lučina - termizovaný
- 3 polévková lžíce Sirup javorový
- 5 polévková lžíce Karob
- 1 polévková lžíce Sirup Golden
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1.5 polévková lžíce Čokoláda 70% kakao
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 183 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 5 g
- Sodík 40 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 50 mg
- Draslík 93.9 mg
- Vláknina 4553.5 mg
- Vitamín A 4553.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Menší pečící plech (asi 20x20cm) vyložíme pečícím papírem. Troubu si předehřejeme 180°C.
-
2
Do mísy nasypeme špaldovou mouku, přídáme karob, sůl a kypřící prášek. Omyté oloupané jablko jemně nastrouháme do mísy k mouce, přidáme javorový sirup, med, mírně rozšlehané vejce a olej. Těsto vymícháme dohladka, pak ho nalejeme na připravený plech a pečeme pouze 10 minut.
-
3
Mezitím si připravíme krém: v misce si vymícháme zakysanou smetanu s jogurtem, Lučinou, zlatým sirupem, medem a rozšlehaným vejcem. Čerstvé višně omyjeme, osušíme a vypeckujeme. Čokoládu si pokrájíme na malé kousky.
-
4
Těsto po 10 minutách vytáhneme z trouby, přelejeme ho krémem po celé ploše, poklademe na něj višně, posypeme čokoládou a znovu ho dáme péct. Pečeme ha dalších 20-25 minut .
-
5
Upečený dezert necháme vychladnout, pak ho dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny, aby pořádně ztuhnul.
-
6
Pak ho nakrájíme na porce a sservírujeme.