Lízátka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 94 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 0.5 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do prohlubní ve formě na cukrová lízátka ( průměr prohlubně 5 cm ) naneseme velmi tenkou vrstvu rostlinného oleje, nebo nastříkáme olejem ve spreji. Do prohlubní vložíme tyčky na lízátka a formu odložíme.
-
2
Do rendlíku o objemu 1,8 litru nalijeme vodu, krupicový cukr a kukuřičný sirup, smícháme a mícháme na středně velkém ohni, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a ze stěn rendlíku roztok setřeme, tím zabráníme tvorbě krystalů. Když sirup začne vařit, vložíme do rendlíku cukrářský teploměr. Vaříme za občasného míchání, dokud nám teploměr neukáže teplotu 149 °C. Odstavíme rendlík a počkáme, až přestane sirup bublat. Vmícháme zvolenou příchuť ( např. vanilkovou, skořicovou, mátovou atd.)Správné množství příchuti zjistíme pouze metodou pokusu a omylu, každá z příchutí má jinou intenzitu, například vanilková je dosti mírná, naopak třeba mátová a skořicová jsou velmi silné. Ochucovací oleje mají mnohem větší intenzitu než extrakty ( výtažky ) zkusíme tedy nejprve přidat 1/4 - 1/2 lžičky. Současně s příchutí přidáme i zvolenou gelovou potravinářskou barvu. Pomocí lžíce naneseme horký sirup do prohlubní ve formě tak, abychom jím zakryli konce tyček. Necháme vychladnout a ztuhnout v pokojové teplotě. Po vychladnutí nevytahujeme lízátka z formy za tyčky, ale opatrně prohneme formu dozadu aby se lízátka uvolnila a nezlámala a pak z ní lízátka jednoduše vyklopíme. Z tohoto množství surovin získáme 8 lízátek o průměru 5 cm.
-
3
Lízátka vydrží v suchém a chladném prostředí až měsíc. Jednotlivě je zabalíme do plastové folie a uchováváme v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.