Fazolačka s batáty

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer řapíkatý
  • 200 g Fazole červené
  • 450 g Brambory sladké (Batáty)
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 0.25 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Sůl mořská
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 2 ks Karotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 285 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 596 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 1243 mg
  • Vláknina 23110 mg
  • Vitamín A 23110 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 23.7 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem namočíme do studené vody červené fazole.

  • 2

    Oloupaný menší batát omyjeme, polovinu nakrájíme na malé kostky (ty se během vaření rozvaří), druhou polovinu na větší kostky. Očištěnou karotku a kousek řapíkatého celeru nakrájíme na kolečka, cibuli nadrobno.

  • 3

    Druhý den v hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, pak k ní přidáme všechnu zeleninu kromě batátu a fazolí. Vše za stálého míchání krátce osmažíme, pak přidáme namočené fazole, kostičky batátu, vodu, sůl, pepř, bobkový list, majoránku a loupaná rajčata. Polévku vaříme pod poklicí minimálně 1 hodinu. Během vaření ji několikrát promícháme. Omytou malou chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek, pokrájíme na tenké proužky a vložíme je přibližně v polovině vaření do polévky. Očištěné stroužky česneku prolisujeme a před dovařením polévky je přidáme do polévky na dochucení.

  • 4

    Polévka by měla být hustá, podáváme ji horkou.

Komentáře k receptu