Fazolačka s batáty
Suroviny
- 100 g Celer řapíkatý
- 200 g Fazole červené
- 450 g Brambory sladké (Batáty)
- 1 kávová lžička Majoránka
- 0.25 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Karotka
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 3 polévková lžíce Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 285 kcal
- Sacharidy 54 g
- Tuky 2 g
- Sodík 596 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1243 mg
- Vláknina 23110 mg
- Vitamín A 23110 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.7 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem namočíme do studené vody červené fazole.
-
2
Oloupaný menší batát omyjeme, polovinu nakrájíme na malé kostky (ty se během vaření rozvaří), druhou polovinu na větší kostky. Očištěnou karotku a kousek řapíkatého celeru nakrájíme na kolečka, cibuli nadrobno.
-
3
Druhý den v hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, pak k ní přidáme všechnu zeleninu kromě batátu a fazolí. Vše za stálého míchání krátce osmažíme, pak přidáme namočené fazole, kostičky batátu, vodu, sůl, pepř, bobkový list, majoránku a loupaná rajčata. Polévku vaříme pod poklicí minimálně 1 hodinu. Během vaření ji několikrát promícháme. Omytou malou chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek, pokrájíme na tenké proužky a vložíme je přibližně v polovině vaření do polévky. Očištěné stroužky česneku prolisujeme a před dovařením polévky je přidáme do polévky na dochucení.
-
4
Polévka by měla být hustá, podáváme ji horkou.