Cheesecake s křupavými mandlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 498 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 34 g
- Sodík 196 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 159.9 mg
- Draslík 127.2 mg
- Vláknina 500 mg
- Vitamín A 500 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na suché pánvi dozlatova opražíme mandlové lupínky. Pečlivě je hlídáme, abychom je nespálili. Nasypeme do mísy a necháme vychladnout.
-
2
Máslem vytřenou otevírací dortovou formu o průměru 23 cm, vyloženou pečicím papírem, potřeme změklým máslem ( 30 g )a posypeme zcela vychladlými mandlovými lupínky. Formou trochu potřásáme, aby se mandle do másla přichytily.
-
3
Předehřejeme troubu na 170 °C.
-
4
Prošleháme ve velké míse smetanový sýr a ricottu, pak přidáme vejce, kondenzované mléko, mandlovou příchuť, mandlové máslo a znovu šleháme dohladka. Připravenou náplň naneseme naneseme do formy na mandlové lupínky, formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45 minut.
-
5
Během pečení připravíme vrchní vrstvu. Rozehřejeme 80 g másla v rendlíku. Na malé kousky nakrájíme zlatý marcipán ( může být i bílý ) a smícháme je s rozdrcenými sušenkami Amaretti. Vzniklou směs přelijeme teplým rozehřátým máslem a důkladně promícháme, nejraději rukama, sušenky s marcipánem by se měly spojit do malých hrudek.
-
6
Po dopečení by měl být povrch dezertu zlatohnědý a uprostřed trochu měkký. Zlehka ho posypeme hrudkami marcipánu s drobečky sušenek. Při tom by měl být cheesecake stále v troubě, musíme být opatrní, abychom se nespálili. Pokračujeme v pečení ještě asi 15 minut, dokud marcipán nezkaramelizuje a drobečky nejsou křupavé. Po dopečení vyjmeme z trouby a nožem s kulatou špičkou dezert uvolníme od ráfku, aby nepopraskal. Počkáme až cheesecake vychladne a pak uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky, ideálně však přes noc do chladničky.