Cheesecake s kardamonem a růžemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 140 g Pistácie
  • 160 g Cukr krupice
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 g Sýr Ricotta
  • 250 g Mascarpone
  • 300 g Mléko odpařené
  • 160 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 80 ml Růžová voda
  • 0.25 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 25 ks Kardamom
  • 6 plátek Želatina bílá plátky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 642 kcal
  • Sacharidy 80 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 71 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 108 mg
  • Draslík 1113.3 mg
  • Vláknina 49400.2 mg
  • Vitamín A 49400.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.2 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předehřejeme troubu na 180 °C.

  • 2

    Najemno rozmixujeme vyloupané pistácie ( 115 g ). Do velké mísy dáme změklé máslo a krupicový cukr, utřeme do pěny. Přidáme vejce a znovu třeme. Vsypeme prosetou mouku s kypřicím práškem, rozmixované pistácie a důkladně promícháme. Upravíme hotové těsto do otevírací dortové formy o průměru 23 cm. Formu předtím vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut do zlatohněda. Těsto by mělo zůstat pružné a po zmáčknutí ve středu dortu by se povrch měl vrátit do původního tvaru. Korpus necháme ve formě vychladnout.

  • 3

    Přelijeme plátky želatiny vodou a necháme je změknout. Do velké mísy vložíme mascarpone, ricottu a 100 gramů krupicového cukru, nahladko prošleháme. Rozdrtíme tobolky ( 25 tobolek ) kardamomu, zbavíme slupek a černá semena roztlučeme v hmoždíři do jemného prášku. Odpařené mléko a smetanu ke šlehání nalijeme do rendlíku, přidáme kardamomový prášek a růžovou vodu, vaříme na mírném ohni, dokud se asi třetina tekutiny neodpaří. Odstavíme a necháme zchladnout. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a plátky přidáme do rendlíku. Promícháváme, dokud se želatina nerozpustí, pak tekutinu přecedíme ( abychom odstranili všechny kousky nerozpuštěné želatiny ) a vešleháme do krému s ricottou, můžeme přidat několik kapek růžového potravinářského barviva. Náplň nalijeme na dortový korpus ve formě a necháme ho tuhnout v chladničce alespoň 3 hodiny, ideálně však přes noc.

  • 4

    Nakonec cheesecake ozdobíme krystalizovanými okvětními lístky růží, pokrájenými pistáciemi a jedlým lesklým prachem.

Komentáře k receptu