Cheesecake s kardamonem a růžemi
Suroviny
- 140 g Pistácie
- 160 g Cukr krupice
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 500 g Sýr Ricotta
- 250 g Mascarpone
- 300 g Mléko odpařené
- 160 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 80 ml Růžová voda
- 0.25 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
- 2 ks Vejce slepičí
- 25 ks Kardamom
- 6 plátek Želatina bílá plátky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 642 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 33 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 108 mg
- Draslík 1113.3 mg
- Vláknina 49400.2 mg
- Vitamín A 49400.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Předehřejeme troubu na 180 °C.
-
2
Najemno rozmixujeme vyloupané pistácie ( 115 g ). Do velké mísy dáme změklé máslo a krupicový cukr, utřeme do pěny. Přidáme vejce a znovu třeme. Vsypeme prosetou mouku s kypřicím práškem, rozmixované pistácie a důkladně promícháme. Upravíme hotové těsto do otevírací dortové formy o průměru 23 cm. Formu předtím vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut do zlatohněda. Těsto by mělo zůstat pružné a po zmáčknutí ve středu dortu by se povrch měl vrátit do původního tvaru. Korpus necháme ve formě vychladnout.
-
3
Přelijeme plátky želatiny vodou a necháme je změknout. Do velké mísy vložíme mascarpone, ricottu a 100 gramů krupicového cukru, nahladko prošleháme. Rozdrtíme tobolky ( 25 tobolek ) kardamomu, zbavíme slupek a černá semena roztlučeme v hmoždíři do jemného prášku. Odpařené mléko a smetanu ke šlehání nalijeme do rendlíku, přidáme kardamomový prášek a růžovou vodu, vaříme na mírném ohni, dokud se asi třetina tekutiny neodpaří. Odstavíme a necháme zchladnout. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a plátky přidáme do rendlíku. Promícháváme, dokud se želatina nerozpustí, pak tekutinu přecedíme ( abychom odstranili všechny kousky nerozpuštěné želatiny ) a vešleháme do krému s ricottou, můžeme přidat několik kapek růžového potravinářského barviva. Náplň nalijeme na dortový korpus ve formě a necháme ho tuhnout v chladničce alespoň 3 hodiny, ideálně však přes noc.
-
4
Nakonec cheesecake ozdobíme krystalizovanými okvětními lístky růží, pokrájenými pistáciemi a jedlým lesklým prachem.