Vánoční kapustnice
Suroviny
- 200 g Zelí kysané
- 200 g Klobása debrecínská
- 150 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 hrst Švestky sušené
- 2 hrst Houby sušené
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1.2 l Hovězí vývar základní
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 366 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 28 g
- Sodík 717 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 14.3 mg
- Draslík 357.3 mg
- Vláknina 3431.6 mg
- Vitamín A 3431.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 16.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby namočíme do vody, poté scedíme a necháme okapat. Zelí necháme okapat a překrájíme, švestky nakrájíme na kousky, klobásu nakrájíme na kostky.
-
2
Na rozpuštěném sádle orestujeme houby, přidáme švestky a klobásu, zarestujme, vmícháme papriku, zelí, kmín, sůl, pepř, zalijeme vývarem a na mírném plameni vaříme, až je zelí měkké.
-
3
Na rozpuštěné máslo vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zahustíme polévku. Povaříme ještě alespoň 10 minut.