Hovězí maso s omáčkou z loupaných rajčat
Suroviny
- 200 g Hovězí maso přední
- 100 g Celer bulvový
- 420 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 4 ks Hřebíček
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 296 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 9 g
- Sodík 874 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 62 mg
- Draslík 1359.1 mg
- Vláknina 17992.5 mg
- Vitamín A 17992.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 125.6 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přední hovězí maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Poté snížíme teplotu a vodu s masem necháme jen probublávat. Přidáme k němu bobkový list, nové koření, celý pepř a celou očištěnou cibuli. Vaříme ho pomalu 1 hodinu.
-
2
Mezitím očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a po hodině vaření zeleninu přidáme k masu, vývar dochutíme solí a vaříme další hodinu. Maso by mělo být měkké.
-
3
Měkké maso vyjmeme, vývar scedíme do rendlíku. Do 500ml vývaru přimícháme konzervovaná loupaná rajčata, hřebíček a povaříme je při mírné teplotě asi 10 minut. Poté hřebíček vyjmeme, vzniklou rajčatovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme ji solí a cukrem. Vložíme do omáčky na plátky nakrájené maso a prohřejeme ho.
-
4
Na talíře dáme plátky masa, přelijeme je rajčatovou omáčkou a servírujeme.