Rýže ochucená kurkumou s houbami a zeleninou
Suroviny
- 200 g Houby čerstvé
- 100 g Rýže Basmati
- 350 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kurkuma
- 1 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Česnek
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika oranžová
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 193 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 4 g
- Sodík 324 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 772.4 mg
- Vláknina 12605.5 mg
- Vitamín A 12605.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 23.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži Basmati dobře v misce promyjeme, v sítu ji nacháme odkapat, dáme ji do hrnce, zalijeme ji vodou, přidáme sůl a přivedeme rýži k varu. Pak hned snížíme teplotu na minimum a pod poklicí vaříme 12-15 minut do doby, až se voda vyvaří. Do rýže před koncem vaření přimícháme kurkumu, zakryjeme ji poklicí a necháme chvilku odstát.
-
2
Než se rýže uvaří, tak očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno. Čerstvé lesní tvrdé houby a stroužek česneku očistíme, omyjeme a pokrájíme na tenké plátky. Masitou menší papriku a malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek. Papriku pokrájíme na tenké proužky, chilli posekáme nadrobno. Omytá dvě račata rozkrojíme na poloviny, pak je nakrájíme na plátky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
-
3
V hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přimícháme pokrájené houby a společně smažíme do doby, až se z hub vypaří voda. Pak přidáme papriku, chilli a rajčata. Směs ochutíme solí, pepřem a pod poklicí krátce dusíme (přibližně 7-8 minut).
-
4
Uvařenou rýži a petrželku zlehka vmícháme do směsi s houbami a hned teplou podáváme.